Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Λεφτά υπάρχουν" για την Info-Quest!

Τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου Info-Quest κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστα έμειναν από την οικονομική κρίση: ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε από τα 277,8 εκατ. στα 237,3 εκατ. όπως και τα καθαρά κέρδη στις 710.000 ευρώ.

Λεφτά υπάρχουν για την Info-Quest!
** Ο πίνακας που αφορά στις προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Aναμφίβολα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου Info-Quest κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστα έμειναν από την οικονομική κρίση: ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε από τα 277,8 εκατ. ευρώ στα 237,3 εκατ. ευρώ όπως και τα καθαρά κέρδη στις 710.000 ευρώ (-174 χιλ. ευρώ).

Ωστόσο, το ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός προήλθε από το μέτωπο των ταμειακών ροών, καθώς εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες! Πώς έγινε αυτό;

Κυρίως οι απαιτήσεις από τους πελάτες μειώθηκαν κατά 34,4 εκατ. ευρώ (αποφεύχθηκαν πωλήσεις σε επίφοβους πελάτες), τα αποθέματα περιορίστηκαν κατά 4,5 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις, πέραν των τραπεζών, σημείωσαν κάμψη κατά 12,9 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα των ιδιαίτερα θετικών ταμειακών ροών ήταν στις 30/9/2010 ο όμιλος να έχει τραπεζικό δανεισμό (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) 10 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή στο ταμείο βρίσκονταν 30,47 εκατ. ευρώ! Το καθαρό ταμείο, δηλαδή, ξεπερνούσε ελαφρά τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% - 40% περίπου της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Info-Quest στο χρηματιστήριο (54 εκατ. ευρώ) είναι μικρότερη από το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης (195,8 εκατ. στις 30/9/2010).

--- Η αγορά

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο εισηγμένος όμιλος δραστηριοποιείται σε όλες τις υποαγορές της πληροφορικής, όπου η οικονομική κρίση είναι παρούσα και έντονη, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα ώστε, αν δεν υπήρχε ο κλάδος των ταχυμεταφορών (μέσω της ACS), τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα ήταν ζημιογόνα.

Συγκεκριμένα, σε λειτουργικό επίπεδο (προ φόρων και τόκων) ο κλάδος της πληροφορικής (software, εμπορία και λιανική, αθροιστικά) ήταν ζημιογόνος με -811.000 ευρώ, η νέα δραστηριότητα της Apple κερδοφόρος (+961.000 ευρώ), η ACS παρουσίασε +3,56 εκατ. ευρώ και όλα αυτά μάλιστα χωρίς να έχουν επιμεριστεί στις προηγούμενες δραστηριότητες συνολικά έξοδα 1 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο «γκρίζο» σημείο είναι οι προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου -και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα- από το επόμενο έτος και μετά. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει περιορίζει τη ζήτηση των νοικοκυριών, τα έργα του Δημοσίου έχουν βαλτώσει, οι τράπεζες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν στον χώρο τα... εντελώς απαραίτητα κι επιπλέον και ο τομέας των ταχυμεταφορών εμφανίζεται «κουρασμένος».

Παράγοντες προβλέπουν πως, παρά τις συνεχείς μειώσεις κόστους, θα υπάρξουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την αγορά, αφήνοντας πεδίο ανάπτυξης στις υπόλοιπες, οι οποίες φυσικά θα το καρπωθούν όταν η γενικότερη οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι. Άλλοι αναμένουν κάτι τέτοιο από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κάποιοι το προσδιορίζουν αρκετά αργότερα...

Ο όμιλος Info-Quest κατέχει ισχυρή θέση στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής. Είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά χονδρικής, αντιπροσωπεύοντας πολλά ισχυρά brand names του εξωτερικού, είναι η τρίτη σε μέγεθος δύναμη στον χώρο του λογισμικού (μετά την Intracom I.T. και τη SingularLogic) κι επίσης κατέχει τη δεύτερη θέση στις ταχυμεταφορές πίσω από τα ΕΛΤΑ (ακολουθούν η DHL, η Γενική Ταχυδρομική, η Speedex κ.ά.).

--- Η ενέργεια

Πέραν αυτών, ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει την προαναφερόμενη ισχυρή ρευστότητα (μέγα ζητούμενο σε εποχές όπως η τρέχουσα), αλλά επίσης προσδοκά και μελλοντικά οφέλη από την τοποθέτησή του στην ενέργεια, σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυίδ.

Συγκεκριμένα, μέσω της κατά 55% θυγατρικής του Quest Ενεργειακής αναμένει:

* Γύρω στον Μάρτιο του 2011 τη λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 11 MW στην περιοχή Θήβα της Βοιωτίας, το οποίο προβλέπεται να αποφέρει ετήσια έσοδα γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ.

* Μέσα στο 2011 θα ανατεθεί η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 2,07 MW στο Δίστομο Βοιωτίας.

* Έναρξη ανάθεσης μέσα στο 2010 φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500 KW στη Χαλκιδική.

* Έχει ληφθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 38 MW στη Φωκίδα.

* Υπάρχουν βεβαιώσεις για την έκδοση αδειών παραγωγής ενέργειας για τρία αιολικά πάρκα στη Λάρισα και στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 60 MW. Η έναρξη κατασκευής των έργων αυτών τοποθετείται εντός του 2011.

* Έχουν υποβληθεί πολλές άλλες αιτήσεις.

** Ο πίνακας που αφορά στις προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v