Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη για τα 25 δισ.

"Η κάθε τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα κάνει χρήση των κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ", τόνισε ο κ.Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

EFG: Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη για τα 25 δισ.
"Η κάθε τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα κάνει χρήση των κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ", τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την βελτίωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, με στόχο την ισχυροποίηση της ρευστότητας των τραπεζικών ομίλων. Πρόκειται για μαξιλάρι ρευστότητας που προσφέρει άνεση στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η οικονομία".

Μόνο η Eurobank, όπως είπε, χρησιμοποίησε τα τελευταία δύο έτη 1 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των καταθέσεων.

Ελληνική οικονομία

"Όσο οι συνθήκες θα βελτιώνονται τόσο στην Ελλάδα με την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο όμως και στην ευρωζώνη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις αγορές", ανάφερε χαρακτηριστικά.

Εμείς, τόνισε, πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα βελτιώσει τις επιδόσεις της στο τέταρτο τρίμηνο, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. "Βλέπουμε όμως το ποτήρι μισογεμάτο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες

Η ενδυνάμωση των κεφαλαίων, η ενίσχυση της ρευστότητας
, η όσο το δυνατόν ενίσχυση των καταθέσεων και η μείωση των δαπανών, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη τις βασικές προτεραιότητες της τράπεζας. Μόνο από την πώληση της Polbank, για την οποία τα στελέχη του ομίλου είπαν πως η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση της επιλογής του στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο θα πάρει χρόνο, τα οφέλη για τον όμιλο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, στα άμεσα σχέδια είναι και η συγχώνευση με την ΔΙΑΣ, στο πλαίσιο της επικείμενης εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Επισφάλειες, χορηγήσεις

Για τις επισφάλειες, τόνισαν ότι παρατηρείται ήδη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση 90 ημερών και εκτίμησαν ότι το pick σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Τα επόμενα τρίμηνα θα υπα΄ρξει περαιτέρω μείωση, τόνισαν. Για τα δάνεια ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να είναι αρνητικός.

Νέα Ευρώπη

Η τράπεζα θα ενισχύσει την ανάπτυξή της στις αγορές της Νέας Ευρώπης, της Τουρκίας και της Κύπρου. "Το 2011 αναμένουμε τριπλασιασμό των κερδών από την Νέα Ευρώπη", κατέληξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v