Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Αντίσταση στην κρίση με μείωση κόστους

Με συνεχείς προσπάθειες μείωσης κόστους, νέων επενδύσεων αλλά και με κυοφορούμενες επεκτάσεις απαντά στην πίεση που δέχεται από την κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε Ρουμανία - Βουλγαρία ο όμιλος Φουρλή.

Φουρλής: Αντίσταση στην κρίση με μείωση κόστους
Με συνεχείς προσπάθειες μείωσης κόστους, νέων επενδύσεων αλλά και με κυοφορούμενες επεκτάσεις απαντά στην πίεση που δέχεται από την κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε Ρουμανία - Βουλγαρία ο όμιλος Φουρλή.

Ειδικότερα, τόσο ο πρόεδρος του ομίλου, κ.  Β. Φουρλής, όσο και ο CEO, κ. Πεταλάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη εννεαμήνου, επαναεπιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν επαφές για την προσθήκη νέων λιανικών concepts και για πιθανές γεωγραφικές επεκτάσεις των συνεργασιών που ήδη ο όμιλος διαθέτει μέσω της ΙΚΕΑ και της Intersport.

Παρ' όλα αυτά, και οι δύο επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις της τρέχουσας χρήσης και στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πτωτικής ζήτησης, που επηρεάζει άμεσα τον όμιλο. Σύμφωνα λοιπόν με τη διοίκηση, το γ΄ τρίμηνο της χρήσης, παρά τις θετικές ενδείξεις του Ιουλίου - Αυγούστου, τελικά επηρεάστηκε αρνητικά από την απεργία των φορτηγών τον Σεπτέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν προιόντα της ΙΚΕΑ και της Intersport, επιδρώντας καταλυτικά στις πωλήσεις της εταιρίας.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το δ΄ τρίμηνο της χρήσης δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά στους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα πορεία του 2010, επιτεύχθηκε μείωση του κόστους κατά 7 - 8 εκατ. ευρώ (με πάγωμα των μισθών, επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και συνέργιες σε ό,τι αφορά τις διαφημιστικές δαπάνες).

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στη χρήση αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται πως στο τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στα 120 - 125 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2011 ο δανεισμός του ομίλου, ο οποίος επιβαρύνθηκε το 2010 από τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης του τομέα χονδρικής ηλεκτρικών, θα υποχωρήσει περαιτέρω χάρη στην απεμπλοκή από τη δραστηριότητα της Samsung.

Σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ, αναφέρθηκε πως οι like for like πωλήσεις υποχώρησαν στο εννεάμηνο σε ποσοστό 7% - 8% και ότι η συμβολή της Λάρισας ισορρόπησε τη μείωση τζίρου αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι έως το τέλος του 2010 τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του πρόσφατου καταστήματος της Λάρισας θα είναι θετικά (στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στο -1%), επιτυγχάνοντας τον φιλόδοξο στόχο του ομίλου.

Nέα σχέδια 

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στα Γιάννενα θα εγκαινιαστεί στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ το αντίστοιχο υπό κατασκευή της Σόφιας θα είναι έτοιμο στο β΄ εξάμηνο του 2011. Παρά το αρνητικό περιβάλλον, ο όμιλος συνεχίζει να αναζητά ακίνητα για τη δημιουργία τριών ακόμη ΙΚΕΑ στην Αθήνα, στην Κρήτη και στη Βάρνα σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στο δίκτυο της Intersport ιδίως στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, παρότι στην παρούσα φάση οι συγκεκριμένες αγορές φέρνουν ζημίες για το δίκτυο, καθώς εκτιμάται ότι μελλοντικά οι εν λόγω επενδύσεις θα αποδώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v