Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ακόμη καλύτερο το 2011

Την πρόβλεψη για ενοποιημένο τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010 επανέλαβε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Μυτιληναίος: Ακόμη καλύτερο το 2011
Την πρόβλεψη για ενοποιημένο τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010 επανέλαβε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για το εννεάμηνο της χρήσης.

Υπογράμμισε ότι το 2010 ο όμιλος κινήθηκε θετικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, υπερβαίνοντας την οικονομική κρίση στην εγχώρια αγορά και αντισταθμίζοντας τις πιέσεις με την εξωστρεφή στρατηγική του. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αυξημένη και έκτακτη φορολογία που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις λειτουργεί ως ένα είδος «τιμωρίας» για όσες εξ αυτών παράγουν κέρδη και μάλιστα από διεθνείς δραστηριότητες.

Όσον αφορά στη Μέτκα, η οποία αποτέλεσε την ατμομηχανή των μεγεθών του ομίλου, ο κ. Γιάννης Μυτιληναίος εκτίμησε ότι για το σύνολο της χρήσης του 2010 θα εμφανίσει τζίρο της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, καθώς και πως το περιθώριο EBITDA θα διατηρηθεί στο επίπεδο του εννεαμήνου.

Εξειδικεύοντας ο κ. Γ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το μικτό περιθώριο της Μέτκα όσον αφορά στις εγχώριες δραστηριότητες υπέστη μείωση, εξαιτίας του ότι επιβαρύνθηκε με κόστη για έργα (κυρίως για λογαριασμό της ΔΕΗ) τα οποία καθυστερούν και επιπλέον δεν έχουν επισήμως περάσει στη γραμμή των εσόδων της Μέτκα. Εκτίμησε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξουν αναπροσαρμογές τιμολογήσεων για τα εν λόγω έργα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι δυστυχώς η μονάδα συμπαραγωγής του Αγίου Νικολάου δεν έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία, με αποτέλεσμα η σημαντική αυτή καθυστέρηση να κοστίζει στον όμιλο. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι τα ενεργειακά σχέδια του ομίλου θα προχωρήσουν κανονικά και θα αρχίσουν να αποδίδουν, όσο ανοίγει και απελευθερώνεται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι ο όμιλος προχωρά σε νέες κινήσεις hedging στα μέταλλα (κυρίως στο αλουμίνιο) ώστε να καλύψει τη χρήση του 2011, ολοκληρώνοντας τα σχετικά συμβόλαια έως το τέλος του 2010. Επίσης, αναφέρθηκε πως ο όμιλος εξουδετερώνει τον νομισματικό κίνδυνο, καθώς προμηθεύεται φυσικό αέριο σε δολάρια, αλλά πουλά την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε ευρώ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ομίλου εκτίμησε ότι το 2011 θα είναι μία ακόμη δύσκολη αλλά θετική χρονιά για τον όμιλο και ανέφερε ότι μετά το α΄ τρίμηνο της νέας χρήσης θα διατυπωθούν σχετικές εκτιμήσεις γι' αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v