Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Γραμμές χρηματοδότησης ύψους 3+1 δισ.

Σε σύναψη πράξεων repo ύψους 3 δισ. ευρώ έχει ήδη προχωρήσει η Eurobank, ενώ διαθέτει αναξιοποίητες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Eurobank: Γραμμές χρηματοδότησης ύψους 3+1 δισ.
Σε σύναψη πράξεων repo ύψους 3 δισ. ευρώ έχει ήδη προχωρήσει η Eurobank, ενώ διαθέτει αναξιοποίητες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Eurobank, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την ισχυρή της κεφαλαιακή βάση, διαθέτει σήμερα ισχυρές και σημαντικές διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης από τις διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα η Eurobank να έχει σήμερα χρηματοδοτήσει στη διεθνή αγορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ομίλου σε μη Ελληνικό κίνδυνο, με τη σύναψη πράξεων repo ύψους σχεδόν € 3 δισεκ. και να διαθέτει επιπρόσθετα ακόμη € 1 δισεκ. σε αναξιοποίητες γραμμές για χρηματοδότηση χρεογράφων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Επιπλέον, οι θυγατρικές της τράπεζας στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά χωρίς εξασφαλίσεις, για μικρές όμως διάρκειες.

Αναλυτικότερα, η Eurobank έχει δημιουργήσει σημαντική παρουσία στις εγχώριες και διεθνείς κεφαλαιαγορές τα τελευταία χρόνια, μέσω του Περιφερειακού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων, ενός πρωτοπόρου για τα Ελληνικά δεδομένα ενιαίου οργανωτικού σχήματος, που αποτελείται από 7 dealing rooms και 5 χρηματιστηριακές εταιρείες που λειτουργούν σε ενιαία βάση στις χώρες που έχει παρουσία η Τράπεζα, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι παραπάνω μονάδες στελεχώνονται με 280 εξειδικευμένα στελέχη στις πωλήσεις, στην ανάλυση, στη διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων και στη διαπραγμάτευση χρεογράφων και παραγώγων. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες ενοποιημένες υποδομές που επιτρέπουν την ενιαία διαχείριση και παρακολούθηση των κινδύνων και τη συνολική εξυπηρέτηση των πελατών από πολλαπλά σημεία επαφής.

Εύρος Προσφερομένων Υπηρεσιών

Η σημαντική παρουσία της Τράπεζας στις διεθνείς και τοπικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου επικεντρώνεται σε τέσσερις κυρίως δραστηριότητες:

a) την παροχή ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών λύσεων και υπηρεσιών σε θεσμικούς, εταιρικούς, μεγάλους ιδιώτες και άλλους χρηματοπιστωτικούς πελάτες στις τοπικές και διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ομολόγων, μετοχών, παραγώγων και διατραπεζικής,

b) τη διαχείριση των επενδυτικών θέσεων του Ομίλου στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, και

c) τη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού του Ομίλου, καθώς και της ρευστότητας.

d) την οικονομική ανάλυση και έρευνα για την παγκόσμια οικονομία, τις διεθνείς αγορές, καθώς και για τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες.

Λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας, των κατάλληλων υποδομών που έχουν δημιουργηθεί και του άρτια εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού, η τράπεζα προσφέρει σήμερα ενεργά, υπηρεσίες και χρηματοοικονομικές λύσεις προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σ’ όλο το φάσμα των αγορών, διαχειρίζεται με συνέπεια και επιτυχία τις επενδύσεις του Ομίλου με σταθερά κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις αβεβαιότητες και τη διεθνή και εγχώρια κρίση και διαθέτει ισχυρή θέση και αναγνώριση στη διεθνή αγορά που της επιτρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της σε ρευστότητα και γραμμές χρηματοδότησης παρά την εγχώρια και διεθνή δυσμενή συγκυρία.

Γραμμές Χρηματοδότησης

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank EFG αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την ισχυρή της κεφαλαιακή βάση, διαθέτει σήμερα ισχυρές και σημαντικές διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης από τις διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα η Eurobank να έχει σήμερα χρηματοδοτήσει στη διεθνή αγορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ομίλου σε μη Ελληνικό κίνδυνο, με τη σύναψη πράξεων repo ύψους σχεδόν € 3 δισεκ. και να διαθέτει επιπρόσθετα ακόμη € 1 δισεκ. σε αναξιοποίητες γραμμές για χρηματοδότηση χρεογράφων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Επιπλέον, θυγατρικές της τράπεζες στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά χωρίς εξασφαλίσεις, για μικρές όμως διάρκειες.

Επιπλέον, μετά από ένα χρόνο αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, η Τράπεζα ξεκίνησε πρώτη να χρηματοδοτεί στην αγορά, μικρό αλλά σταθερά ανερχόμενο τμήμα του χαρτοφυλακίου Ελληνικών ομολόγων. Το τελευταίο αποτελεί θετική εξέλιξη και ένα πρώτο βήμα στη μακρά και αβέβαιη πορεία ομαλοποίησης της αγοράς και απεξάρτησης των Ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ.

Προϋποθέσεις Ομαλοποίησης των Κεφαλαιαγορών

Η πλήρης και ομαλή λειτουργία της διεθνούς κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών, θα έχει συντελεστεί όταν καταστεί εφικτή, αφενός η χρηματοδότηση του συνολικού χαρτοφυλακίου Ελληνικών ομολόγων στη διεθνή κεφαλαιαγορά, αφετέρου ο απρόσκοπτος δανεισμός των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χωρίς εξασφαλίσεις και με εύλογο κόστος δανεισμού και η τιτλοποίηση χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων και η διάθεσή τους στη διεθνή αγορά.

Οι παραπάνω εξελίξεις προϋποθέτουν πρώτα την επιτυχή επιστροφή του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές και το άνοιγμα των διεθνών αγορών στον Ελληνικό κίνδυνο, εξέλιξη που εξαρτάται καθοριστικά από την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, από την ταχύτητα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και τελικά από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η συνεπής υλοποίηση από την Ελλάδα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον Ελληνικό κίνδυνο και τη δραματική βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ θα απομακρύνει το ενδεχόμενο που ενσωματώνεται σήμερα στις προσδοκίες των διεθνών αγορών και στα επιτόκια, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει τελικά σε διαγραφή χρέους.

Η απομάκρυνση αυτού του ενδεχομένου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των spreads δανεισμού του Δημοσίου, των spreads δανεισμού των Ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων. Επιπλέον, θα επιταχύνει την πορεία ομαλοποίησης αφενός των συνθηκών ρευστότητας στην Ελληνική αγορά και αφετέρου των προσδοκιών των διεθνών κεφαλαιαγορών όσον αφορά τον Ελληνικό κίνδυνο.

Τα παραπάνω θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών επιστροφής της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων, που αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v