Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραμμές repo 4,7 δισ για ΕΤΕ, 4 δισ. για Eurobank

Ανοίγουν οι αγορές χρήματος για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική να ανακοινώνει γραμμές χρηματοδότησης 4,7 δισ. ευρώ ενώ η Eurobank διαθέτει γραμμές repo ύψους 4 δισ. ευρώ.

Γραμμές repo 4,7 δισ για ΕΤΕ, 4 δισ. για Eurobank

Ανοίγουν οι αγορές χρήματος για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική να ανακοινώνει γραμμές χρηματοδότησης 4,7 δισ. ευρώ ενώ η Eurobank διαθέτει γραμμές repo ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Εθνική σε σχετική ανακοίνωση, "σε συνέχεια της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ και της ευρύτερης απήχησης του συνολικού προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσής της, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι πλέον διαθέτει εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησής της από τις διεθνείς αγορές".


Eurobank: Γραμμές χρηματοδότησης ύψους 3+1 δισ. ευρώ 

Σε σύναψη πράξεων repo ύψους 3 δισ. ευρώ έχει ήδη προχωρήσει η Eurobank, ενώ διαθέτει αναξιοποίητες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Eurobank, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την ισχυρή της κεφαλαιακή βάση, διαθέτει σήμερα ισχυρές και σημαντικές διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης από τις διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα η Eurobank να έχει σήμερα χρηματοδοτήσει στη διεθνή αγορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ομίλου σε μη Ελληνικό κίνδυνο, με τη σύναψη πράξεων repo ύψους σχεδόν € 3 δισεκ. και να διαθέτει επιπρόσθετα ακόμη € 1 δισεκ. σε αναξιοποίητες γραμμές για χρηματοδότηση χρεογράφων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Επιπλέον, οι θυγατρικές της τράπεζας στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά χωρίς εξασφαλίσεις, για μικρές όμως διάρκειες.


Γ. Παπακωνσταντίνου: Εξαιρετικά σημαντικό βήμα από ΕΤΕ

Ως εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές χρήματος χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου την ανακοίνωση της ΕΤΕ για γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. 

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο υπουργός: "Η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ότι πλέον διαθέτει εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v