ELPEN: Επενδύσεις 30 εκατ.ευρώ και εξωστρέφεια

Νέες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια του προωθεί ο αμιγώς ελληνικός φαρμακευτικός όμιλος ELPEN, ο οποίος προσφάτως ολοκλήρωσε και τη δημιουργία του πρώτου ερευνητικού πειραματικού κέντρου.

ELPEN: Επενδύσεις 30 εκατ.ευρώ και εξωστρέφεια
Νέες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια του προωθεί ο αμιγώς ελληνικός φαρμακευτικός όμιλος ELPEN, ο οποίος προσφάτως ολοκλήρωσε και τη δημιουργία του πρώτου ερευνητικού πειραματικού κέντρου (Βιοιατρικής, Έρευνας και Εκπαίδευσης), που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και από την ελληνική παραγωγική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου, κ. Θεόδωρο Τρύφων παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία από τις πρόσφατες μειώσεις τιμών στα φάρμακα αλλά και τα χρέη που έχει συσσωρεύσει από το δημόσιο, η ELPEN επιλέγει εξωστρεφή στρατηγική επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία τρίτης παραγωγικής μονάδας στην Κερατέα, της οποίας το 90% της παραγωγής θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σήμερα ο όμιλος πραγματοποιεί 15 εκατ.ευρώ εξαγωγές επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων σε 20 περίπου χώρες, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού του τζίρου.

Για την συγκεκριμένη μονάδα προυπολογίζεται δαπάνη ύψους 25 εκατ.ευρώ ενώ στα σχέδια της ELPEN είναι επίσης η δημιουργία πρότυπου ερευνητικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, προυπολογισμού 5 εκατ.ευρώ. Και οι δύο νέες επενδύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2011, ενώ σημειώνεται ότι ετησίως ο όμιλος δαπανά 4-5 εκατ.ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη νέων σκευασμάτων.

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου τριετούς προγράμματος επενδύσεων, ύψους 15 εκ. ευρώ, που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του ποιοτικού ελέγχου και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Σε ότι αφορά τη χρήση του 2010 ο κ.Τρύφων εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 160 εκατ.ευρώ αλλά το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο. Ανέφερε ότι από τις συνολικές απαιτήσεις των 97 εκατ.ευρώ από το δημόσιο, ο όμιλος έχει υποστεί χρηματοοικονομική ζημιά της τάξης του 18% επί του ποσού, το οποίο έχει ρυθμιστεί να αποπληρωθεί με ομόλογα χωρίς ωστόσο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
 
Επίσης επισήμανε ότι για τη χρήση του 2010 η ELPEN έχει εισπράξει μόνο το 7% των απαιτήσεων της από το δημόσιο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ενημέρωση για την αποπληρωμή της.

Ο πρόεδρος της ELPEN κ. Δημήτρης Πενταφράγκας παρουσίασε μια νέα συσκευή εισπνοής για τη χορήγηση ενός ή συνδυασμού δύο φαρμάκων, σε ασθενείς με ασθένειες του αναπνευστικού, η οποία έχει κατοχυρωθεί με πατέντα στην ELPEN σε περισσότερες από 100 χώρες.

Μέσω της νέας αυτής συσκευής, αλλά και νέων φαρμάκων για υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και ενέσιμα αντιβιοτικά, η εταιρία ενισχύει την εξαγωγική της δραστηριότητα.
 
Συγκεκριμένα επεκτείνεται σε επιπλέον 10 χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Τουρκία, Πολωνία, αλλά και χώρες της δυτικής Ευρώπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των χωρών όπου η εταιρία εξάγει τα προϊόντα της, σε 30. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v