Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το who is who του νέου μετόχου της ΔΕΗ

Στις 4/11 η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η Silchester International Investors LLP κατέχει το 6,37% των δικαιωμάτων ψήφου της, με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους πελάτες της. Ποιος είναι ο νέος μέτοχος της ΔΕΗ.

Το who is who του νέου μετόχου της ΔΕΗ
Στις 4 Νοεμβρίου, με ανακοίνωσή της στο Χ.Α., η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η εταιρία Silchester International Investors LLP κατέχει από την 1η Νοεμβρίου το 6,37% των δικαιωμάτων ψήφου της Επιχείρησης, με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους πελάτες της.

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο νέος μέτοχος της ΔΕΗ.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρίας, η Silchester International Investors ιδρύθηκε το 1994 και ειδικεύεται στη διαχείριση κεφαλαίων. Είναι "παραδοσιακά μακροπρόθεσμος επενδυτής, που επενδύει με βάση την αξία" (value investor) και επενδύει σε μετοχές που είναι εισηγμένες.

Η διαχείριση των επενδύσεων και οι περισσότερες δραστηριότητες της Silchester πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, ενώ το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών της βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Όπως τονίζει στο εταιρικό της προφίλ, "δεν κερδοσκοπεί στις αγορές μετοχών. Δεν σορτάρει και δεν κάνει χρήση παραγώγων ή μόχλευσης".

Για τις αποτιμήσεις της, όπως εξηγεί, αξιολογεί τον λόγο τιμής/κέρδος, τις μερισματικές αποδόσεις και τον λόγο τιμής/λογιστική αξία. Τονίζει παράλληλα πως για την εκτίμηση της ποιότητας μιας εταιρίας βασικά κριτήρια είναι "η απλότητα, η αξιοπιστία των κερδών σε μετρητά, της λειτουργικής δύναμης, των ευκαιριών ανάπτυξης με αξιοπρεπή απόδοση και της επένδυσης, το track record, τα υγιή οικονομικά, το ικανό και ειλικρινές management και η εταιρική διακυβέρνηση".

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επενδύσεων, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Silchester International Investors LLP, "συνήθως διαθέτουμε 100 - 150 επενδύσεις με λογική διασπορά ανά χώρα και κλάδο", ενώ υπογραμμίζει πως δεν ενδιαφέρεται για την κεφαλαιοποίηση των εταιριών, αναζητώντας ευκαιρίες σε εταιρίες της μικρής, μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Όπως επισημαίνει, οι διεθνείς επενδύσεις πραγματοποιούνται μέσω πέντε συνδυασμένων pools, θεματοφύλακας των οποίων είναι η Northern Trust Company.

Την 1η Νοεμβρίου του 2010, η Silchester International Investors Limited μεταβίβασε τις δραστηριότητές της στη Silchester International LLP. Την ίδια ημέρα, η Silchester Limited άλλαξε την επωνυμία της σε Silchester Partners Limited. Όλοι οι υπάλληλοι της Silchester Limited, περιλαμβανομένων των διαχειριστών χαρτοφυλακίου, των αναλυτών επενδύσεων και των μελών της διοίκησης και των διαφόρων τιμημάτων της, έγιναν συνεργάτες ή υπάλληλοι της Silchester LLP.

Η Silchester LLP λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων των πελατών. Ενεργώντας εκ μέρους των πελατών, βρίσκεται στην πλήρη ευχέρεια της Silchester να διαχειριστεί τις επενδύσεις τους και έχει την εξουσιοδότηση να ψηφίζει εκ μέρους τους. Ωστόσο, η Silchester LLP δεν ενεργεί ως ο θεματοφύλακας των πελατών και ως εκ τούτου οι μετοχές δεν τηρούνται στο όνομα της Silchester LLP, αλλά στο όνομα της τράπεζας-θεματοφύλακα του κάθε πελάτη.

Σε σχετική γνωστοποίηση διαβάζουμε ότι η Silchester International Investors κατέχει το 49,9% σε έξι άλλες εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων, και συγκεκριμένα στις Colchester Global Investors Limited, Sanderson Asset Management Limited, Heronbridge Limited, Nippon Value Investors KK, Highclere International Investors Limited και Edgbaston Investment Partners Limited.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ψήφου σε εταιρίες, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2010, πέραν του 6,37% της ΔΕΗ, κατέχει μεταξύ άλλων το 19,87% των δικαιωμάτων ψήφου της Smiths News PLC. (βρετανικής εταιρίας διανομής εφημερίδων - περιοδικών), το 14,95% της Jardine Lloyd Thompson Group (βρετανικής εταιρίας ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων), το 11,86% της Scapa Group (εταιρίας κατασκευής συγκολλητικών ταινιών), το 3,15% της Wolsley (βρετανικής εταιρίας διανομής προϊόντων θέρμανσης και υδραυλικών συστημάτων), ενώ έχει συμμετοχές και στις Davis Service Group (υπηρεσίες συντήρησης για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο), St. Ives PLC (βρετανική ανεξάρτητη εταιρία εκτυπώσεων) και Electrocomponets (βρετανικός διανομέας ηλεκτρονικών ανταλλακτικών). Επίσης, τον Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει το 3,05% των δικαιωμάτων ψήφου της Delhaize Group και το 8,81% της BIC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v