Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli: Τι προβλέπει η αναδιάρθρωση του ομίλου

Στα τέλη του 2010 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των Folli & Elmec από τα ΚΑΕ, ώστε να μη χαθεί η άδεια εμπορίας της τελευταίας. Σκέψεις για εισαγωγή των ΚΑΕ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Folli: Τι προβλέπει η αναδιάρθρωση του ομίλου
Mε τις τελικές εκθέσεις αποτίμησης από την Alpha, την Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα, η οποία εργάστηκε για λογαριασμό της μετόχου της ΚΑΕ, ATEbank, ολοκληρώθηκε το ουσιαστικό μέρος της προεργασίας για τη συγχώνευση του ομίλου Folli Follie.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τριών επιχειρήσεων (Folli Follie, KAE, Elmec Sport) για να ολοκληρωθεί και το τυπικό μέρος της αναδιοργάνωσης του ομίλου.

Όπως αναμενόταν, οι εκθέσεις αποτίμησης που παραδόθηκαν από τις εκτιμήτριες τράπεζες ταυτίζονται με την πρόταση της διοίκησης της Folli Follie όσον αφορά στις σχέσεις ανταλλαγής των υπό συγχώνευση εταιρικών σχημάτων.
 
Έτσι, οι μέτοχοι της Folli Follie αναμένεται να ανταλλάξουν 1 μετοχή τους με 1,5355 μετοχή της νέας εταιρείας και θα συμμετέχουν με ποσοστό 83,5% στη νέα επιχείρηση.

Αντίστοιχα, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΚΑΕ θα ανταλλάξουν 1 τίτλο με 0,4325 τίτλο της νέας εταιρείας και θα συμμετέχουν με 16,25% στη νέα επιχείρηση.

Τέλος, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Εlmec Sport θα ανταλλάξουν 1 μετοχή με 0,0621 μετοχή της νέας εταιρείας και θα συμμετέχουν με 0,25% στη νέα επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η Folli Follie συμμετέχει στην KAE με 56,78% και η ΚΑΕ με 95,6% στην Εlmec Sport, ενώ η ATEbank κατέχει 19,98% στην ΚΑΕ και με δεδομένο ότι βρίσκεται σε τροχιά αποεπένδυσης από μη τραπεζικές συμμετοχές της δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Η όλη διαδικασία συγχώνευσης θα γίνει με απορρόφηση της Folli Follie και της Elmec Sport από την ΚΑΕ, ώστε να μην υπάρξει κάποιο νομικό κώλυμα που θα διακύβευε την άδεια εμπορίας αφορολογήτων που διαθέτει η ΚΑΕ έως και το 2049.

Τα επόμενα βήματα

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης έως το τέλος του 2010, ο όμιλος πιστεύεται πως θα αποκτήσει πιο ξεκάθαρη δομή, πέραν των συνεργιών που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση.

Ωστόσο, εκτός από την κίνηση αυτήν, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προτείνει στον γύρο των διερευνήσεων, που υπήρξε εδώ και μερικούς μήνες, και επιπλέον παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται την εισαγωγή της θυγατρικής της ΚΑΕ, Links of London, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κίνηση την οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει ως πιθανή και ο αντιπρόεδρος του ομίλου, κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Αντίστοιχο ενδεχόμενο για πιθανή παράλληλη εισαγωγή της επιχείρησης σε ξένο χρηματιστήριο έχει θέσει προσφάτως και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Επιπλέον, οι τράπεζες φέρονται να υποδεικνύουν την ανάγκη πώλησης παγίων στοιχείων που διαθέτουν οι εταιρείες του ομίλου, όπως το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, το οικόπεδο στον Άγιο Στέφανο (όμορο με τις εγκαταστάσεις του ομίλου) και άλλα μικρότερα ακίνητα που κατέχει η Elmec Sport. Τέλος, συνιστάται η πώληση δραστηριοτήτων οι οποίες δεν ανήκουν στους βασικούς πυλώνες δραστηριότητας του ομίλου.

Πέραν της υλοποίησης της τριπλής συγχώνευσης, και παρά την κρίση που μαστίζει την εσωτερική οικονομία και ταλανίζει και τη διεθνή αγορά, ο όμιλος θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τις δραστηριότητές του στο προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, η διοίκησή του εκτιμά ότι η ΚΑΕ θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω εν όψει της ιδιωτικοποίησης αερολιμένων. Η Elmec θα χρησιμοποιήσει τις εμπορικές πλατφόρμες στην Ασία και στην Ευρώπη και η Folli Follie θα αναπτυχθεί περισσότερο στην Κίνα.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση προβλέπει βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης πωλήσεων και κερδών ύστερα από το αρνητικό β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του δικτύου της Folli Follie, επισημαίνεται η επίπτωση από συναλλαγματικές διαφορές (λόγω του γεν) και από την αρνητική απόδοση προϊόντων swaps του ομίλου, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα συνολικά με 13 εκατ. ευρώ περίπου, και από μειωμένες πωλήσεις στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Αντίθετα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διατήρησαν οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία (κυρίως στην Κίνα) και σε αεροδρόμια. Μάλιστα, η διοίκησή της εκτίμησε ότι οι like for like πωλήσεις για το σύνολο του 2010 του δικτύου Folli Follie θα κυμανθούν στο +10%.

Επίσης, υποστηρίζει πως η δημιουργία θετικών ταμειακών ροών, οι οποίες στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών κατά 20 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, θα συνεχιστούν για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου για φέτος, υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εκτίμησε πως θα μειώσει κατά 20 - 30 εκατ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό της έως το τέλος του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v