Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η ΑΜΚ

Βραχυπρόθεση πίεση αλλά μεσοπρόθεσμα οφέλη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η ενίσχυση κεφαλαίων της Πειραιώς. «Ψάχνει» την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η αγορά, αναβάλλονται οι κινήσεις συνενώσεων.

Τράπεζα Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η ΑΜΚ
Βραχυπρόθεσμη πίεση στην αγορά, μακροπρόθεσμα όμως οφέλη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η επίσημη, πλέον, ανακοίνωση της Πειραιώς ότι κινεί τις διαδικασίες για αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ και παροχή εξουσιοδότησης για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι 250 εκατ. ευρώ.

H αγορά προς το παρόν φαίνεται να ψάχνει την τιμή στην οποία θα γίνει η διάθεση των νέων μετοχών, καθώς υπάρχει σημαντική χρονική απόσταση έως την εκκίνηση της διαδικασίας.

Η τιμή θα προσδιοριστεί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς, πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς. Από την παραπάνω διατύπωση φαίνεται να προκύπτει ότι η έκτακτη γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει την ΑΜΚ, το ΜΟΔ (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011) και την αναγκαία μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής δεν θα ορίσει τιμή διάθεσης, αλλά θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της τράπεζας. 

Το σημαντικό γεγονός πάντως είναι ότι η ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ είναι πλήρως εγγυημένη από τις Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs και Morgan Stanley .
 
Ωστόσο η αγορά σήμερα πιέζει την τιμή της μετοχής της Πειραιώς (πτώση κατά 5,12%), αλλά και των υπολοίπων τραπεζών, καθώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του τελευταίου μήνα ότι ενδεχόμενα τραπεζικά deals μετατίθενται, ενώ σε πρώτο πλάνο έρχονται αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια.

Το γεγονός ότι η Πειραιώς λαμβάνει τη σκυτάλη από την Εθνική Τράπεζα, ούτε έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και του ΜΟΔ της δεύτερης, δείχνει την «πρεμούρα» των τραπεζών να εκμεταλλευτούν το κλίμα αυξημένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που επικρατεί διεθνώς ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Πρόκειται για εξέλιξη που βραχυπρόθεσμα θα κρατήσει την «ατμομηχανή» του Χ.Α. υπό πίεση, αλλά μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να αποδειχτεί «κλειδί» για ευνοϊκές εξελίξεις, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να διενεργήσουν συγχωνεύσεις ή συμφωνίες συμπράξεων με ξένους ομίλους με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που συζητούσαν τους τελευταίους μήνες.

Στελέχη επενδυτικών τραπεζών που είναι ανάδοχοι της ΑΜΚ της Πειραιώς εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιανουάριο καμία άλλη τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση. Ανοιχτό παραμένει μόνο το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακών δανείων περιορισμένου ύψους.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα «θάβονται» και επίσημα όλα τα σενάρια συνενώσεων, ακόμη και αυτό της πώλησης του Τ.Τ., το οποίο μετατίθεται όπως όλα δείχνουν για το 2011.

Η μετάθεση των deals και η έλευση και επίσημα στο προσκήνιο της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσης θα συντηρήσουν, σύμφωνα με διαχειριστές, την πίεση στις τράπεζες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε αυξήσεις, ενώ θέτουν «οροφή» τιμής και για την Εθνική που το έχει ήδη πράξει, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας η οποία εκτιμάται ότι εν μέρει θα «ανακυκλωθεί».

«Με τους εγγυητές της Πειραιώς να είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποίησε η Εθνική, είναι πιθανόν να υπάρξουν μεταστροφές κεφαλαίων», ομολογεί στέλεχος ξένης τράπεζας που ανήκει στο γκρουπ των αναδόχων.

Έτοιμοι Βαρδινογιάννης και Αγγελόπουλοι

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Κ. Αγγελόπουλου έχουν ολοκληρώσει την προεργασία τους για να συμμετάσχουν στην αύξηση των 800 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους δύο βασικούς πυλώνες της.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ενισχύσει τη ρευστότητά της με μόχλευση των μετοχών της Motor Oil, μέσω HSBC, κίνηση που έχει σχολιαστεί αρκετές φορές από τη στήλη «Χαμαιλέων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v