Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νοικιάστε λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες

Tην ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή/και την ανταλλαγή ηλεκτρισμού που παράγεται από λιγνίτη με άλλους ενεργειακούς ομίλους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό συζήτησε το κλιμάκιο της Ε.Ε. με τον Α. Ζερβό.

ΕΕ: Νοικιάστε λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες
Tην ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή/και την ανταλλαγή ηλεκτρισμού που παράγεται από λιγνίτη με άλλους ενεργειακούς ομίλους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό συζήτησε, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Επιχείρησης κ. Αρθούρο Ζερβό, με την απειλή ότι διαφορετικά η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής της ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», τα κοινοτικά στελέχη της μικτής ομάδας από τη διεύθυνση Ενέργειας και τη διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που συναντήθηκαν χθες με τη διοίκηση της ΔΕΗ επέμειναν στο άνοιγμα της αγοράς λιγνιτίτη σε ιδιώτες «εδώ και τώρα».

Ακόμα και η εκτίμηση ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, τουλάχιστον οι ελληνικοί όμιλοι, δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται και τόσο για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, ενόψει και των επιβαρύνσεων από το διοιξείδιο του άνθρακα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2013, δεν πτόησε τους κοινοτικούς.

Κάντε leasing μονάδων για 2 - 3 χρόνια ή ανταλλαγή μονάδων, φέρονται να δήλωσαν, καθώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στη ΔΕΗ να διατηρήσει ως έχουν τις λιγνιτικές της μονάδες, που είναι αυτές οι οποίες εξασφαλίζουν ως το 2013 τουλάχιστον χαμηλά τιμολόγια ρεύματος και κέρδη στην Επιχείρηση, αναφέρει η εφημερίδα.

Η ανταλλαγή μονάδων, πάντως, είναι λύση την οποία έχει εξετάσει και η ΔΕΗ, που έχει έρθει σε επαφές με ομίλους στο εξωτερικό για τη λεγόμενη εικονική ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας, να παραχωρεί δηλαδή η ΔΕΗ σε μία τρίτη εταιρία την ενέργεια που παράγει μία μονάδα στην εγχώρια αγορά και σε αντάλλαγμα να διαχειρίζεται αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό.

Η επίσκεψη του κοινοτικού κλιμακίου στη ΔΕΗ και στους άλλους φορείς της ενεργειακής αγοράς γίνεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του μνημονίου και της προετοιμασίας της επίσκεψης των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας τον επόμενο μήνα. Χθες συναντήθηκαν επίσης με τη ΡΑΕ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες με τον ΔΕΣΜΗΕ, ενώ σήμερα θα έχουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Μαθιουδάκη. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις και με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Το άλλο κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες με την ηγεσία της ΔΕΗ ήταν το «unbundling», δηλαδή ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της εταιρίας, που ήδη έχει ξεκινήσει. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε πρόσφατα τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιριών, με ανεξάρτητη διοίκηση, της «ΔΕΗ Μεταφορά» και της «ΔΕΗ Διανομή». Στην πρώτη, που θα ενεργοποιηθεί μέσω της εταιρίας «ΔΕΗ- Τηλεπικοινωνίες», η οποία σύντομα θα αλλάξει καταστατικό και επωνυμία, θα εισφερθούν όλα τα πάγια της διεύθυνσης μεταφοράς (δίκτυα υψηλής τάσης) και το προσωπικό και στη δεύτερη το προσωπικό και οι αρμοδιότητες της διεύθυνσης διανομής.

Στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, κ. Νίκο Βασιλάκο, οι δύο γυναίκες-στελέχη της διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν είχαν εκτενείς συνομιλίες για το ζήτημα της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής, όπως προβλέπει η 3η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια. Συζήτησαν μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούν στον διαχωρισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στις διαδικασίες πιστοποίησης, στα νέα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v