Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέρ: Εκποιεί ακίνητα, μειώνει υποχρεώσεις

Αποτελέσματα αρχίζει να έχει η προσπάθεια της Βιοτέρ να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία εν μέσω κρίσης, με στόχο να περιορίσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις της και να καλύψει τις άμεσες οικονομικές ανάγκες της.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βιοτέρ: Εκποιεί ακίνητα, μειώνει υποχρεώσεις
Αποτελέσματα αρχίζει να έχει η προσπάθεια της Βιοτέρ να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία εν μέσω κρίσης, με στόχο να περιορίσει κατά το δυνατόν τις τραπεζικές υποχρεώσεις της και συνάμα να καλύψει τις άμεσες οικονομικές ανάγκες της.

Η εξασφάλιση συμφωνίας sale & lease back με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς για τα τρία από τα πέντε κτίρια του συγκροτήματος που ανεγείρει στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου δίνει πολύτιμες ανάσες στην εισηγμένη και την κρατά ζωντανή στο παιχνίδι.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 13,5 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης συμφωνίας θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας, ο οποίος στα τέλη του φετινού πρώτου εξαμήνου ανερχόταν στο ποσό των 51,6 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα, περίπου 3 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν κεφάλαιο κίνησης για τη Βιοτέρ για να ολοκληρώσει τις εργασίες ανέγερσης του κτιριακού συγκροτήματος. Η εισηγμένη προτίθεται να εκποιήσει και άλλα ακίνητα, εφόσον παραστεί ανάγκη και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει ικανοποιητικό τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι η Βιοτέρ έχει στην κατοχή της περί τα 30 ακίνητα, των οποίων η εμπορική αξία αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

--- Ο στόχος

Η πώληση ακινήτων δεν είναι βασική επιδίωξη της εταιρίας, καθώς για τη βελτίωση της κατάστασης υπολογίζει κυρίως στην ανάληψη νέων έργων (και στη συνέχιση όσων έχει διακόψει επειδή το Δημόσιο δεν εξοφλεί τις οφειλές του).

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων για την υλοποίηση προγράμματος δημοσίων έργων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο κλάδος των κατασκευών να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο σε τέλμα.

Παράλληλα, με την πώληση ακινήτων, η Βιοτέρ προωθεί και την έκδοση ομολογιακού δανείου που θα τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει νέα επενδυτικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών των επενδύσεων περιλαμβάνεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, τομέας στον οποίο η εισηγμένη έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται.
 
Πρόσφατα, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Δομοκός, η Βιοτέρ έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για φωτοβολταiκό σταθμό 4 MW, τον οποίο σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v