Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Αύξηση 26,4% στα καθαρά κέρδη (update)

Κατά 26,4% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote στο πρώτο εξάμηνο του 2004 (US GAAP), διαμορφούμενα στα 144,97 εκατ. ευρώ από 114,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 22,8%. Αναλυτική παρουσίαση των μεγεθών.

Cosmote: Αύξηση 26,4% στα καθαρά κέρδη (update)
Κατά 26,4% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote στο πρώτο εξάμηνο του 2004 (US GAAP), διαμορφούμενα στα 144,97 εκατ. ευρώ από 114,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα αποτελέσματα της εταιρίας διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του euro2day.gr σε 7 ΑΧΕ προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 140,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 22,8%.

Οι ΑΧΕ που συμμετείχαν στην έρευνα του euro2day.gr ήταν οι EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis, Π&Κ Χρηματιστηριακή και Σίγμα Χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, στο εξεταζόμενο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 753,23 εκατ. ευρώ από 624,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένος κατά 21%.

Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 22%, καθώς έφτασαν στα 320,65 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 263,7 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2003.

Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 42,2%.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Cosmote, η συνολική αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην κατά 23,7% αύξηση των συνολικών εσόδων από αερόχρονο και μηνιαία πάγια τέλη, αλλά και στην αύξηση κατά 20,2% των εσόδων από τα τέλη διασύνδεσης, στα οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνονται 5,3 εκατ. ευρώ από έσοδα τελών διασύνδεσης για τον τερματισμό SMS.

Επίσης, η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται και στα έσοδα από πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, που αυξήθηκαν κατά 31,9% μετά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης των υπηρεσιών i-mode® στις αρχές Ιουνίου και της διάθεσης νέων συσκευών, αποκλειστικά από την Cosmote.

Αναφορικά με τη θυγατρική της Cosmote στην Αλβανία, AMC, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως συμμετείχε στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 7,4% και στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) κατά 9,7%.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2004, ο κύκλος εργασιών της AMC ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 11,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημειώνεται πως στο τοπικό νόμισμα η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 3%.

Επισημαίνεται επίσης πως, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις της Cosmote, η αλβανική αγορά, με τις παρούσες συνθήκες, εμφανίζεται σταθεροποιημένη.

Tο περιθώριο κέρδους EBITDA της AMC κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, άνω του 56%, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε σε 28,8%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Cosmote, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε: ”Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2004, η Cosmote, Μέγας Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ενέτεινε τις προσπάθειές της προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία και στους τρεις στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει στις αρχές της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το προηγμένο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το Ολυμπιακό Δίκτυο, ειδικά για τις ανάγκες των Αγώνων. Η προετοιμασία της Cosmote για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτυπώνεται και στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς εγκαίρως η εταιρία ξεκίνησε την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 3ης γενιάς, εισάγοντας πρώτη στην ελληνική αγορά την υπηρεσία video streaming.

Παράλληλα, με στόχο να παρέχει στους συνδρομητές της νέες, προηγμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, η Cosmote διέθεσε με επιτυχία στην ελληνική αγορά και το i-mode, την πλέον δημοφιλή υπηρεσία Internet κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Οι άνω του μέσου όρου ρυθμοί ανάπτυξης και τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2004, αποδεικνύουν την ικανότητα της Cosmote να ανταποκρίνεται σταθερά σε όλες τις προκλήσεις επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλές οικονομικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την προσήλωσή της στην πρωτοπορία και την απόδοση υπεραξίας προς τους μετόχους της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v