Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αναγκαίοι οι «καθαροί» όροι σε εμπορία Η/Ε

Την άρση των στρεβλώσεων προκειμένου να εξυγιανθεί η αγορά τόσο της εμπορίας καυσίμων όσο και της ηλεκτροπαραγωγής χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, κ. Ιωάννης Κωστόπουλος.

ΕΛΠΕ: Αναγκαίοι οι «καθαροί» όροι σε εμπορία Η/Ε
Την άρση των στρεβλώσεων προκειμένου να εξυγιανθεί η αγορά τόσο της εμπορίας καυσίμων όσο και της ηλεκτροπαραγωγής -όπου ο όμιλος έχει παρουσία με δύο μονάδες- χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, κ. Ιωάννης Κωστόπουλος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τόσο ο κ. Κωστόπουλος όσο και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τ. Γιαννίτσης επισήμαναν ότι υπάρχει ανάγκη επιβολής της νομιμότητας και της τήρησης των κανόνων προκειμένου οι επιχειρήσεις, και ιδίως όσες προχωρούν σε σημαντικές βιομηχανικές επενδύσεις, να παίζουν σε «καθαρό» γήπεδο.

Ειδικότερα, τα στελέχη των ΕΛΠΕ αναφέρθηκαν στο λαθρεμπόριο, στην πειρατεία αλλά και στη νοθεία που εξακολουθούν να στρεβλώνουν την εγχώρια αγορά καυσίμων δημιουργώντας πρόβλημα στις υγιώς λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ αλλά και πρόεδρος της μικτής εταιρίας Elpedison, αναφέρθηκε στη ζημιογόνο δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής με σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι ο υπολογισμός της χονδρικής τιμής ρεύματος για τους ηλεκτροπαραγωγούς καθιστά ασύμφορες στη συγκυρία επενδύσεις εκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι ο όμιλος λειτουργεί δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο 390 MW στη Θεσσαλονίκη και 400 MW στη Θίσβη.

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε επίσης ότι στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία η ελληνική αγορά επέδειξε τρομερή ελαστικότητα, καθώς η πτώση της ζήτησης οδήγησε σε μείωση κατά 15,6% την κατανάλωση όλων των προϊόντων πετρελαίου και κατά 11% την κατανάλωση βενζίνης στο α΄ εξάμηνο του 2010, ξεπερνώντας ακόμη και παραδείγματα χωρών όπως η Ουγγαρία, που έχει επίσης υποστεί σοβαρές συνέπειες από την οικονομική κρίση αλλά και την παρέμβαση του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο όμιλος επιχειρεί να συνδυάσει τις υψηλές επενδύσεις με πολιτικές ελέγχου του κόστους και διαχείρισης των χρηματοοικονομικών κινδύνων. Παρά τη δυσκολία στη χρηματοδότηση και την επιδείνωση της ρευστότητας για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο όμιλος προωθεί σημαντικές επενδύσεις ώστε να ενισχυθεί έναντι του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει προχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια σε επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον επόμενο ενάμιση χρόνο αναμένεται να επενδυθούν ακόμη 1,3 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος που «τρέχει». Ειδικότερα, έως το τέλος του 2010 ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και η επέκταση στη Θεσσαλονίκη, έργο προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, ενώ προωθούνται επενδύσεις για την ενσωμάτωση του δικτύου της BP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v