Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κόντρα στην κόντρα εργαζόμενοι και διοίκηση

Στον δρόμο της πλήρους σύγκρουσης βαδίζουν η διοίκηση του ΟΤΕ και εργαζόμενοι καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση του 2010.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Κόντρα στην κόντρα εργαζόμενοι και διοίκηση
Στον δρόμο της πλήρους σύγκρουσης βαδίζουν η διοίκηση του ΟΤΕ και εργαζόμενοι καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση του 2010, χωρίς να υπάρχει διάθεση υποχώρησης.

Την ίδια ώρα, οι χρόνιες καθυστερήσεις της Πολιτείας στην ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας σε όλη τη χώρα οδηγούν τον ΟΤΕ στην προώθηση του σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου VDSL όπως εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλ,ος του Οργανισμού.

Παρά την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ μόλις οι δύο μεγαλομέτοχοι καταφέρουν να συμφωνήσουν για τη διάδοχη κατάσταση, ο πρόεδρος κα διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να αλλάξει τακτική στη σκληρή στάση που έχει κρατήσει έως τώρα στη διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης, ζητώντας περικοπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων που ο ίδιος θεωρεί τουλάχιστον απαραίτητες, προκειμένου να μην αναγκαστεί ο Οργανισμός τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει σε σκληρότερες αλλαγές.

Με ασφαλιστικά μέτρα απαντά η ΟΜΕ - ΟΤΕ

Στη στάση αυτή η ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ απαντά με σκλήρυνση της δικής της θέσης. Η τελευταία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αφορά σε εντολή που δόθηκε στον πρόεδρο και στον γενικό γραμματέα της ΟΜΕ - ΟΤΕ να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης, η οποία, όπως σημειώνεται, μέχρι στιγμής, με παρελκυστικές τακτικές αρνείται να διαθέσει στοιχεία που έχουν αιτηθεί στη βάση του Π.Δ. 240 και έχουν σχέση με τη διαβούλευση αλλά και με τη διαπραγμάτευση.

Η ομοσπονδία, επιπλέον, καλεί τους εργαζομένους του ΟΤΕ να τηρούν πιστά το ωράριο, να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους συνδρομητές του αλλά και να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους τομείς. Επίσης, προτίθεται να προχωρήσει και σε απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί τρίωρη παναττική στάση εργασίας.

Η διοίκηση του ΟΤΕ από την έναρξη της διαπραγμάτευσης έχει ζητήσει από τους εργαζομένους να συναινέσουν σε:

-Κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις).

-Πάγωμα των μισθών για τα έτη 2010 και 2011.

-Κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού ΟΤΕ, που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό (άρθρα 35 έως 44) και καθιερώνουν προνομιακές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στις άδειες και στους λόγους και στη διαδικασία των απολύσεων - παραιτήσεων του προσωπικού αυτού.

- Τροποποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου, προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της διαδικασίας και της ταχύτερης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.

- Κατάργηση του καθημερινού μισάωρου υπερωρίας των τεχνιτών οδηγών, που είχε θεσπιστεί για την προθέρμανση των οχημάτων.

- Αποζημίωση του χρόνου εργασίας μέχρι 9 ώρες ως υπερεργασία αντί για υπερωρία, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της γενικότερης εργατικής νομοθεσίας.

Η προώθηση των μέτρων αυτών, σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού με εθελούσια έξοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με "ευπρεπείς όρους", όπως είπε πρόσφατα ο κ. Βουρλούμης, θεωρείται από τη διοίκηση κίνηση απαραίτητη ώστε να παραμείνει σταθερό και να μην αυξηθεί το κόστος εργασίας στον ΟΤΕ, που υπερβαίνει το 33% των εσόδων και είναι σημαντικά υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου κόστους που σε ομοειδείς ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις κυμαίνεται στο 22% περίπου. 

Προχωρά το δίκτυο VDSL

Πάντως, ο ΟΤΕ προχωρά με ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδίου που είχε από καιρό ανακοινώσει ο κ. Βουρλούμης, υλοποιώντας δίκτυο VDSL2 σε πέντε δήμους, σε πρώτη φάση, αλλά με προοπτική το δίκτυο αυτό να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές.

Η πρόταση για την ανάπτυξη δικτύου VDSL είχε κατατεθεί από τον ΟΤΕ ήδη όταν από την πλευρά της κυβέρνησης είχαν ανακοινωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας (FTTH) για το σύνολο της χώρας και στηριζόταν στο σκεπτικό ότι το δίκτυο VDSL προσφέρει, για τα σημερινά δεδομένα, υψηλές ταχύτητες, ενώ την ίδια ώρα το κόστος του είναι σχεδόν το μισό σε σύγκριση με αυτό του δικτύου FTTH που φέρνει το καλώδιο οπτικής ίνας έως το σπίτι του τελικού χρήστη.

Το σχέδιο αυτό του ΟΤΕ είχε κατ’ ουσίαν απορριφθεί μετ’ επαίνων από την πλευρά της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια γιατί επικρατούσε η μαξιμαλιστική λογική της ανάπτυξης ενός δικτύου με πολύ υψηλές δυνατότητες, χωρίς όμως ακόμη αυτό να έχει γίνει κατορθωτό, παρότι παραμένει στις επιδιώξεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Να αναφέρουμε όμως πως αν και ακόμη είναι σε επίπεδο σχεδιασμού, εντούτοις το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ έχει μπει ήδη στο στόχαστρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων και ο πρόεδρός της κ. Κανέλλος σημειώνει ότι η επιτροπή θα προχωρήσει σε ανάλυση αγοράς για να διαπιστώσει αν από τις κανονιστικές υποχρεώσεις το δίκτυο αυτό πρέπει να επαχθεί σε ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v