Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Ζερβός: Έμφαση στις ΑΠΕ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Με στόχο τα 1.204 MW από ΑΠΕ έως το 2015 από 123 MW που είναι σήμερα κινείται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η διοίκησή της παρουσία και του προέδρου του ομίλου κ. Αρθούρου Ζερβού.

Α. Ζερβός: Έμφαση στις ΑΠΕ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Με στόχο τα 1.204 MW από ΑΠΕ έως το 2015, από 123 MW που είναι σήμερα, κινείται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η διοίκησή της παρουσία και του προέδρου του ομίλου κ. Αρθούρου Ζερβού.

Στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στο επόμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ θα συζητηθεί το μείζων θέμα του διαχωρισμού δικτύων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκαν διεξοδικά οι στόχοι για την ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος στην πενταετία, ανά τεχνολογία ΑΠΕ.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών και των επενδύσεων που προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, συμπεριλαμβάνονται εξαγορές όπως η πρόσφατη εξαγορά της PCI, οι στρατηγικές συνεργασίες (όπως με την ΕDEF) όσο και οι νέες αναπτύξεις.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις, έγινε αναφορά στο φωτοβολταϊκό 200 MW της Κοζάνης, όπου σύμφωνα με τον κ. Ζερβό εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων αναμένεται κατάληξη.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή (Αμερικάνικη Εταιρία), η ΔΕΗ προσανατολίζεται στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από στρατηγικούς εταίρους.

Το έργο εκτός από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προβλέπει απαραιτήτως τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής πάνελς.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επίσης προωθεί τη συνεργασία με τον όμιλο Iberdrola για το έργο Αιγαία Ζεύξις στο Β.Α. Αιγαίο για το οποίο ήδη υπάρχει MOU συμμετοχής της κατά 30%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Τσιπουρίδης, θα υπάρξει προσπάθεια αύξησης του εν λόγω ποσοστού στην τελική κοινοπραξία, η οποία θα διαχειριστεί το εν λόγω έργο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, έγινε ειδική αναφορά για τη διεθνοποίηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται συνεργασία με την εταιρία EP Global Energy για την από κοινού ανάπτυξη σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Ήδη εξετάζεται η από κοινού δημιουργία αιολικού πάρκου στη Ρουμανία.

--- Διευκρινίσεις για την PCI

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις που σχετίζονται με την εξαγορά των αιολικών πάρκων της PCI.

Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η εν λόγω εξαγορά επικρίθηκε κυρίως από πολιτικά κέντρα και όχι από την αγορά, η οποία συναίνεσε στο εύλογο του τιμήματος.

Μάλιστα, πέρα των θετικών διατυπώσεων από τους επενδυτές και την EΛEATEN, o κ. Ζερβός παρουσίασε σχετική αξιολόγηση του οίκου Ernst & Young, η οποία χαρακτηρίζει το τίμημα εξαγοράς απολύτως εύλογο.

--- Εκτιμήσεις για ανάπτυξη ΑΠΕ

Ο κ. Ζερβός ερωτηθείς σχετικά με το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ταχεία δρομολόγηση για εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ από τον όμιλο ΔΕΗ, ανέφερε ότι βοηθητικό ρόλο θα παίξει η χρηματοδότηση ως project financing για τα έργα που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v