Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το βλέμμα στο εξωτερικό

Επέκταση στο εξωτερικό ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στο μερίδιο αγοράς της Ελλάδας εξετάζει η ΔΕΗ, ενώ εκτιμά πως θα διανείμει χαμηλότερο μέρισμα το 2010. Σήμερα οι αποφάσεις για τα τιμολόγια.

ΔΕΗ: Το βλέμμα στο εξωτερικό
Την επέκταση στο εξωτερικό, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο μερίδιο αγοράς της στην εγχώρια αγορά, εξετάζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, κ. Αρθούρου Ζερβού, στο Reuters.

"Η απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα συρρικνωθεί στην Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως "αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μέγεθός μας θα πρέπει να επεκταθούμε σε άλλες αγορές".

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσε πως η Επιχείρηση αναμένεται να κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων υδροηλεκτρικών μονάδων στη Βοσνία και πως αναζητά να κλείσει παρόμοιες συμφωνίες στη Ρουμανία και στην Αλβανία, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η Τουρκία.

"Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η κατασκευή και ανάπτυξη μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ", υπογράμμισε.

Ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος στα μεγέθη της Επιχείρησης, επανέλαβε το guidance για κέρδη προ φόρων ύψους 626 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2010, σημείωσε πως το μέρισμα ενδέχεται να υποχωρήσει σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ευθυγραμμιζόμενο με τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, που αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα των 643 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Proton Bank (7/10), τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 724,9 εκατ. ευρώ (-27%) στην χρήση του 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 26% στα 512,1 εκατ. ευρώ, με το μέρισμα ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 0,63 ευρώ, μετά την φορολογία 40% επί των διανεμόμενων κερδών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, στην Ελλάδα, θα υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και στην αγορά παραγωγής ενέργειας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, τα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Αναφερόμενος στο θέμα του μονοπωλίου στον λιγνίτη, ο κ. Ζερβός ανέφερε πως μια πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα ήταν αντιπαραγωγική, αφού θα άνοιγε απότομα την αγορά και θα αποτελούσε μια περίπλοκη διαδικασία. Ως εναλλακτική λύση, ο κ. Ζερβός προτείνει την πώληση ενεργειακής δυναμικότητας στους ανταγωνιστές ή την ανταλλαγή ενέργειας με ξένες εταιρείες. «Αυτό που κοιτάμε δεν είναι η ανταλλαγή των μονάδων ενέργειας, αλλά παραγωγικής δυναμικότητας», επισήμανε.

Οσον αφορά την αναμόρφωση των τιμολογίων, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση, έως 800 KWh, ενδέχεται να αυξηθούν συνολικά κατά 30% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ εκτίμησε πως τα νέα «κοινωνικά τιμολόγια» θα μειώσουν τα κέρδη της ΔΕΗ κατά 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο, όπως τόνισε, η ΔΕΗ αναμένει να αποζημιωθεί από το κράτος. Για τις καταναλώσεις 800-1600 kWh, ο κ. Ζερβός αναμένει αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 5%. Ο κ. Ζερβός εκτίμησε πάντως πως η αναμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις της Επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η "Ημερησία", σήμερα "κλειδώνουν" οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ για την τελική γνωμοδότηση επί του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα νέα τιμολόγια θα αντανακλούν το κόστος της ΔΕΗ και θα αίρουν τις σταυροειδείς επιδοτήσεις, δηλαδή θα πάψει η μία ομάδα καταναλωτών να πληρώνει περισσότερα προκειμένου άλλοι να πληρώνουν λιγότερα ή και χαμηλότερα του κόστους που τους αναλογεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v