Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΑΠ: Το βλέμμα στα τραπεζικά deals

Σε... διπλή κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι τρεις εισηγμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate), αναμένοντας ευκαιρίες στα ακίνητα και τις εξελίξεις στις ...τράπεζες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΕΑΠ: Το βλέμμα στα τραπεζικά deals
Σε... διπλή κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι τρεις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate). Κατ’ αρχάς, η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει επηρεάσει πτωτικά την αγορά ακινήτων, με τις προοπτικές να είναι ουσιαστικά καθοδικές σε επίπεδο τόσο τιμών όσο και ενοικίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΑΕΕΑΠ, διαθέτοντας την απαραίτητη ρευστότητα, επικεντρώνονται μόνο στην αναζήτηση «ευκαιριών» (χαμηλά τιμήματα - καλά ακίνητα). Από την άλλη πλευρά, και οι τρεις εταιρείες ανήκουν σε τράπεζες, έναν κλάδο που βρίσκεται σε φάση μεγάλων αλλαγών.

Ουσιαστικά, το μέλλον των τριών ΑΕΕΑΠ θα καθορίσουν οι συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ των μητρικών ομίλων. 

* Η Eurobank Properties εκτιμά πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η θέση της στον χώρο θα ενισχυθεί, αφού είναι πολύ πιθανόν η μητρική Eurobank το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε συμφωνία με κάποιον άλλο τραπεζικό όμιλο. 

* Ενισχυμένη από τις τραπεζικές ανακατατάξεις θεωρεί πως θα βγει και η Trastor, στην οποία έχει συμμετοχή η Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία έχει προτείνει την εξαγορά της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σημαντική ακίνητη περιουσία. 

* Όμως, και η MIG Real Estate τηρεί στάση αναμονής και δεν προχωρά σε κινήσεις αγοράς νέων ακινήτων, μια και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μητρική Marfin να εκπλήξει και να ταράξει ακόμη μία φορά τα τραπεζικά δεδομένα.

--- Η Εθνική Πανγαία

Σε καμία ουσιαστική κίνηση, είτε αυτή αφορά στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της είτε στην προώθηση των διαδικασιών εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο, δεν θα προχωρήσει επίσης και η νεοσύστατη ΑΕΕΑΠ Εθνική Πανγαία για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του τραπεζικού χάρτη της χώρας.

Με δεδομένο το ότι η μητρική Εθνική Τράπεζα αποτελεί βασικό κομμάτι του παζλ στο υπό διαμόρφωση νέο τραπεζικό τοπίο, οι επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας δεν σκοπεύουν να λάβουν αποφάσεις τις οποίες ενδεχομένως αργότερα θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν (χάνοντας χρόνο και χρήμα).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση όπου τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο περί συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, τότε το νέο σχήμα θα διαθέτει ήδη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ (τη Eurobank Properties), οπότε δεν θα χρειαστεί η Εθνική Πανγαία να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό για εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α.

Μάλιστα, μια ενδεχόμενη συμφωνία της Εθνικής και της Eurobank θα οδηγήσει πιθανόν την Εθνική Πανγαία σε απορρόφηση. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εξελίξεις, η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία είναι βέβαιο πως θα ανασχεδιάσει τη στρατηγική της εταιρείας, ώστε να συμβαδίσει με το νέο τοπίο που θα δημιουργήσουν στον χώρο των τραπεζών οι επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Πανγαία ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις πριν από έξι μήνες με χαρτοφυλάκιο 241 ακινήτων, συνολικής εμπορικής αξίας 914 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τη μητρική ως γραφεία και τραπεζικά καταστήματα, μεταβίβασε η Εθνική Τράπεζα στις αρχές του χρόνου στη νεοσύστατη εταιρεία με την ευκαιρία της ίδρυσής της.

Η Εθνική Πανγαία δεν διαχειρίζεται σήμερα μόνο αυτά. Έχει αναλάβει ανάλογο έργο και για τα ακίνητα που παραμένουν στην άμεση ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας (για παράδειγμα, μια σειρά ακίνητα στο εξωτερικό). Από τις υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων η ΑΕΕΑΠ υπολογίζει ότι τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της θα εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ.

* Αναδημοσίευση από το 654ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 1 - 5 Οκτωβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v