Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αξιολόγηση ”Prime-2” από τη Moody’s

Με τη σύσταση ”Prime-2” αξιολογεί τη βραχυχρόνια πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας τις προοπτικές για τον Οργανισμό ”σταθερές” (stable).

ΟΤΕ: Αξιολόγηση ”Prime-2” από τη Moody’s
Με τη σύσταση ”Prime-2” αξιολογεί τη βραχυχρόνια πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας τις προοπτικές για τον Οργανισμό ”σταθερές” (stable).

Ειδικότερα, θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σε νέα έκθεση του διεθνούς πιστοληπτικού οίκου Moody’s αναφορικά με το δανεισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Ο διεθνής οίκος αξιολογεί με Prime 2 το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του ΟΤΕ, ενώ επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Baa1 για το μακροπρόθεσμο δανειο, βασιζόμενος κυρίως στην καλή κατάσταση της εταιρείας και τον ήπιο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει.

Η έκθεση κάνει λόγο για την υψηλή ρευστότητα του ΟΤΕ, η οποία βελτιώθηκε σταδιακά τους τελευταίους 12 μήνες, ακολούθως δηλαδή της έκδοσης του ομολογιακού δανείου ύψους 1,250 εκάτ ευρώ και δεκαετούς διάρκειας, που εξέδωσε πέρισυ τον Αύγουστο και που επέτρεψε να αναδιαρθρώσει το χρόνο ωρίμανσης των δανείων του.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές υποχρεώσεις ο οίκος κάνει λόγο για 300 εκατ. Ευρώ που πρέπει να πληρώσει ο ΟΤΕ τους επόμενους 12 μήνες, και που θεωρεί ότι θα καλυφθούν με ευκολία.

Σημαντική είναι η αναφορά του οίκου για τον ανταγωνισμό που χαρακτηρίζεται ώς περιορισμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες ομοειδείς ευρωπαικές εταιρείες, αλλά ο συνδυασμός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου που αναμένεται με την ωρίμανση της απελευθέρωσης της αγοράς σε συνδυασμό με την υποκατάσταση της σταθερής από την κινητή τηλεφωνία θα πιέσουν περαιτέρω τα εσοδά του.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνηθίζεται οι πάροχοι με δεσπόζουσα θέση στην αγορά να καταβάλλουν προσπάθειες για μείωση του κόστους σε μεγαλύτερο βαθμό από την πτώση των κερδών, αλλά ο οίκος δεν θεωρεί ότι ο ΟΤΕ έχει την ευελιξία να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα περικοπής του κόστους.

Παρά πάντως τη διατήρηση της αξιολόγησης, οι αναλυτές κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου για τον ΟΤΕ λέγοντας ότι η αξιολόγηση Baa1 είναι ”εύθραυστη”.

Οι προοπτικές συνεχίζουν οι αναλυτές χαρακτηρίζονται σταθερές, λόγω των αναμενόμενων ταμειακών ροών από θυγατρικές όπως η Cosmote, όπου ο Οργανισμός δεν ελέχγει όλη τη ρευστότητα αλλά περιορίζεται σε μερίσματα που δικαιούται λόγω της υψηλής συμμετοχής του στην εταιρεία. Η έκθεση αναφέρεται και στις θετικές προοπτικές της Rom Telecom αλλά και τη θετική επίπτωση που έχει στην εταιρεία η μέιωση του διανεμόμενου μερίσματος.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v