Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J&P Άβαξ: Στρέφεται στη διεθνή αγορά

Tις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η μητρική J&P Overseas για την εξασφάλιση νέων έργων στη διεθνή αγορά σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα η J&P Άβαξ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
J&P Άβαξ: Στρέφεται στη διεθνή αγορά
Tις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η μητρική J&P Overseas για την εξασφάλιση νέων έργων στη διεθνή αγορά σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα η J&P Άβαξ, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες και ως εκ τούτου βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις εργασίες στο εσωτερικό της χώρας.

Η κρίση την οποία διέρχεται η ελληνική οικονομία έχει ήδη στοιχίσει ακριβά στην εισηγμένη επιχείρηση, καθώς, εκτός από τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου και την αδυναμία πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου, ο κατασκευαστικός όμιλος επιβαρύνθηκε παράλληλα και με την έκτακτη εισφορά ύψους 1,27 εκατ. ευρώ.
 
Μάλιστα, η εκτίμηση ότι η οικονομία θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει (πέραν του 2013) προβληματίζει έντονα τους επικεφαλής της J&P Άβαξ και ουσιαστικά τους υποχρεώνει να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου.

Έτσι, στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκονται πλέον οι αγορές του εξωτερικού (Μέση Ανατολή και Ευρώπη), που φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό την κρίση και πλέον προωθούν τη δημιουργία νέων υποδομών.

Η εισηγμένη θα επιδιώξει να εξασφαλίσει συμμετοχή στα έργα αυτά, με τη βοήθεια του μητρικού ομίλου, ο οποίος έχει καθιερωθεί στη διεθνή κατασκευαστική αγορά. Ήδη λαμβάνει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς, κυρίως για έργα παραχώρησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε κάποιες από τις διεκδικήσεις του ομίλου.

Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων της J&P Άβαξ αποτελεί μία από τις βασικές στοχεύσεις της, αφού αυτό κινείται σήμερα στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, έναντι των 3 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό πριν από περίπου έναν χρόνο.

--- Περισσότερα τα έσοδα

Στην ακόμη μεγαλύτερη... διεθνοποίηση του ομίλου συνηγορεί και το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα από τις εργασίες στο εξωτερικό ήταν περισσότερα σε σχέση με τα χρήματα που αποκόμισε η J&P Άβαξ από τα έργα τα οποία υλοποιεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, επί συνολικού κύκλου εργασιών 397,5 εκατ. ευρώ, που εμφάνισε ο κατασκευαστικός όμιλος το φετινό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, τα 200,38 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις ξένες αγορές και τα 197,14 εκατ. ευρώ από τα έργα τα οποία υλοποιεί ή διαχειρίζεται στη χώρα μας.

Τα έσοδα από το εξωτερικό ενδεχομένως θα εξακολουθήσουν να είναι περισσότερα και στο μέλλον, ιδίως σε περίπτωση όπου συνεχιστεί η οικονομική κρίση και δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του κατασκευαστικού κλάδου (μέσω αύξησης προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καταβολή οφειλών του Δημοσίου, δημοπράτηση νέων έργων κ.ά.).

Μάλιστα, εάν δεν βελτιωθεί το κλίμα και συνεχιστεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ο όμιλος δεν αποκλείεται να εξετάσει σοβαρά ακόμη και την προοπτική μεταφοράς της έδρας του. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρία J&P Overseas έχει την έδρα της στο Γκέρνσεϊ των νήσων της Μάγχης (Channel Islands), όπου ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, εκτός από την κατασκευή, τις παραχωρήσεις και την ανάπτυξη - διαχείριση ακινήτων, ο όμιλος J&P Άβαξ το προσεχές διάστημα θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας και στον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα γίνει μέσω της θυγατρικής Volterra, στην οποία μετέχει από κοινού με τον ιταλικό όμιλο Sorgenia, που θα ασχοληθεί τόσο με την παραγωγή όσο και με την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατα, η εν λόγω θυγατρική έλαβε άδεια για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW και ίσως μπορέσει ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει την εμπορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v