Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα ταμεία στην ΑΜΚ της Εθνικής

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την έκβαση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που πραγματοποιείται μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.

Όλα τα ταμεία στην ΑΜΚ της Εθνικής
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την έκβαση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που πραγματοποιείται μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η "Καθημερινή".

Αν και η κίνηση της τράπεζας αρχικά προκάλεσε σκεπτικισμό, ειδικά σε ξένους μετόχους, το κλίμα βελτιώνεται, οι παρουσιάσεις πηγαίνουν πολύ καλά και το ενδιαφέρον των μετόχων για τη συμμετοχή τους στην αύξηση είναι έντονο. Από τις πρώτες επαφές της διοίκησης της τράπεζας και των αναδόχων με μεγάλους ξένους μετόχους της ΕΤΕ προκύπτει πως η πλειονότητα θα ασκήσει τα δικαιώματά της, ενώ κάποιοι μέτοχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων.

Σημειώνεται ότι ξένοι μέτοχοι ελέγχουν περίπου το 35,4% των μετοχών της τράπεζας.

Το "παρών" στην αύξηση θα δώσουν και τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχουν περίπου το 16,5% της τράπεζας. Δεδομένη είναι η συμμετοχή του ταμείου των εργαζομένων της ΕΤΕ, ενώ κανονικά θα συμμετάσχει ο ΟΑΕΕ -καταβάλλοντας περί 18 εκατ. ευρώ- το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η κάλυψη του ποσού να γίνει μέσω της προεξόφλησης υποχρεώσεων της Εθνικής. Το ενδιαφέρον και η ισχυρή ζήτηση αντικατοπτρίζονται και στη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της ΕΤΕ, η πορεία της οποίας, σύμφωνα με αναλυτές, ξεπέρασε και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Παρά το υψηλό ποσό που ζητείται από τους μετόχους της τράπεζας, σε μια δύσκολη συγκυρία και με δεδομένες τις αβεβαιότητες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η προσφορά απορροφήθηκε γρήγορα από την αγορά και η μετοχή κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αν και η διοίκηση της τράπεζας δεν βρίσκεται υπό άμεση πίεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς το σύνολο των κεφαλαίων της έκδοσης (631 εκατ. ευρώ από την έκδοση μετοχών και 1,18 δισ. ευρώ από την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών) είναι πλήρως εξασφαλισμένο από τους αναδόχους της έκδοσης (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή των μετόχων και η κάλυψη όλων των δικαιωμάτων (ώστε να μη χρειαστεί η παρέμβαση των αναδόχων) είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για την Εθνική αλλά ευρύτερα και για τη χώρα.

Η συμμετοχή των ξένων στην αύξηση θα μεταδώσει ένα ισχυρό σήμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και την έκβαση της κρίσης, σε μια περίοδο όπου ακόμα ακούγονται φωνές περί επικείμενης χρεοκοπίας.

Η επιτυχία της αύξησης θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης: με την εκτόνωση των ανησυχιών, την ομαλοποίηση των συνθηκών και τη σταδιακή επιστροφή της αισιοδοξίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια της υλοποίησης του μνημονίου και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης τόσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών όσο και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ορίζεται από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2010, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου.

Οι παλαιοί μέτοχοι δικαιούνται 1 μετοχή για κάθε 5 παλαιές με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ, καθώς και 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 παλαιές μετοχές της τράπεζας, με τιμή διάθεση και μετατροπής ομολογίας τα 5,20 ευρώ. Δικαιούχοι μέτοχοι είναι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ την 23η Σεπτεμβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος σημείωσε: "Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ, καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά όπου δραστηριοποιείται, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v