Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Μείωση κόστους τώρα ή σκληρές αλλαγές σε λίγο

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στα επιδόματα «πολυτελείας» που απολαμβάνει μερίδα των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι η διοίκηση της εταιρίας, η οποία θεωρεί τη μείωση του κόστους προσωπικού εκ των ων ουκ άνευ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Μείωση κόστους τώρα ή σκληρές αλλαγές σε λίγο
Αποφασισμένη να βάλει τέλος στα επιδόματα «πολυτελείας» που απολαμβάνει μερίδα των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι η διοίκηση της εταιρίας, η οποία θεωρεί τη μείωση του κόστους προσωπικού εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου ο Οργανισμός να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, τα οποία θα οδηγήσουν σε σκληρές αλλαγές στο προσεχές μέλλον.

Η διαπραγμάτευση των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΤΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το τρέχον έτος είναι προφανές πλέον ότι έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Στη συνάντηση που είχαν χθες οι δύο πλευρές διαπιστώθηκε απλώς η διάσταση απόψεων, καθώς και οι δύο εμμένουν στις θέσεις τους, με τους εργαζομένους να αντιδρούν σφοδρά στην πρόταση της διοίκησης για δυσμενείς αλλαγές στα μισθολογικά τους ζητήματα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να παραμείνει σταθερό και να μην αυξηθεί το κόστος εργασίας στον ΟΤΕ, που υπερβαίνει το 33% των εσόδων, σε σύγκριση με το μέσο κόστος περίπου 22% στις ανάλογες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ενώ είναι ακόμη χαμηλότερο στους εγχώριους ανταγωνιστές, έχει προτείνει σειρά αλλαγές που αφορούν στο προσωπικό της.

Μάλιστα, τονίζει ότι, αν οι αλλαγές δεν γίνουν δεκτές, η εκτόξευση του κόστους θα φέρει πολύ γρήγορα τον ΟΤΕ σε αδιέξοδο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Επίδομα 15 εκατομμυρίων τον χρόνο για προθέρμανση αυτοκινήτων

Η διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει να διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα οι αποδοχές των εργαζομένων για διάστημα δύο χρόνων, δηλαδή το 2010 και το 2011. Επίσης ζητά να καταργηθεί το επίδομα του 30λεπτου για την προθέρμανση των αυτοκινήτων των τεχνικών, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1986 και η διοίκηση το χαρακτηρίζει αναχρονιστικό.

Αναχρονιστικό ή όχι, πάντως, το συγκεκριμένο επίδομα φαίνεται ότι είναι εξόχως αποδοτικό για όσους το εισπράττουν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για τον ΟΤΕ κυμαίνεται μεταξύ 13 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την υπερεργασία, η πρόταση είναι αυτή να αμείβεται όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους στην Ελλάδα και όχι με το διπλάσιο ποσοστό. Ειδικότερα, οι υπερωρίες στον ΟΤΕ πληρώνονται με προσαύξηση 40% του ωρομισθίου και από τη διοίκηση ζητείται το ποσό που θα καταβάλλεται να είναι το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή προς το προσωπικό του ΟΤΕ, η διοίκηση δεν ζητά την κατάργηση μισθών, όπως έγινε με τον 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, ούτε προχωρά σε περικοπή προσωπικού, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αντίθετα, τονίζεται, στόχος των προτάσεων αυτών είναι να κερδίσει ο ΟΤΕ πολύτιμο χρόνο για να θωρακιστεί για το μέλλον.

Από την πλευρά της διοίκησης σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, κάτι το οποίο φαίνεται να αγνοεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ προσερχόμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προσέγγιση άλλων εποχών, τότε που ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο.

Η διοίκηση χαρακτηρίζει την πρότασή της κατ' ουσίαν ως επιταγή για την εξαγορά χρόνου, αφού, όπως σημειώνεται, ο Οργανισμός πρέπει να κερδίσει χρόνο, για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε όλους τους τομείς της εταιρίας προκειμένου να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της θέσης του στις τηλεπικοινωνίες.

Αρνητικοί οι εργαζόμενοι

Πάντως, οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με τις προτάσεις της διοίκησης, αφού μετά τη χθεσινή συνάντηση η ομοσπονδία εργαζομένων ΟΜΕ-ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη διοίκηση για ερειστική στάση και η απάντηση στη στάση αυτή είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν παζαρεύουν και δεν εκχωρούν τίποτα. Να σημειωθεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v