Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή μάχη για τα εργασιακά στον ΟΤΕ

Σε θέση μάχης βρίσκονται διοίκηση και εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με αντικείμενο διαμάχης τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το τρέχον έτος και τις μεγάλες περικοπές που επιχειρεί να «περάσει» η διοίκηση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σκληρή μάχη για τα εργασιακά στον ΟΤΕ
Σε θέση μάχης βρίσκονται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με αντικείμενο διαμάχης τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το τρέχον έτος και τις μεγάλες περικοπές που επιχειρεί να «περάσει» η διοίκηση επικαλούμενη το ιδιαίτερα υψηλό εργασιακό κόστος του Οργανισμού αλλά και την αρνητική οικονομική συγκυρία.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου, χωρίς όμως να υπάρξει έως τώρα κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν στις μεγάλες περικοπές που προτείνει η διοίκηση.

Τα αιτήματα της διοίκησης προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ, όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης σε σχετική επιστολή του, αφορούν σε:

- Κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις).

- Πάγωμα των μισθών για φέτος αλλά και για το 2011.

- Κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού ΟΤΕ που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό (άρθρα 35 έως 44) και καθιερώνουν προνομιακές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν κυρίως στις άδειες και στους λόγους και τη διαδικασία των απολύσεων - παραιτήσεων του προσωπικού αυτού.

- Τροποποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου, προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της διαδικασίας και της ταχύτερης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.

- Κατάργηση του καθημερινού μισάωρου υπερωρίας των τεχνιτών οδηγών, που είχε θεσπιστεί για την προθέρμανση των οχημάτων.

- Αποζημίωση του χρόνου εργασίας μέχρι 9 ώρες ως υπερεργασία αντί για υπερωρία, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της γενικότερης εργατικής νομοθεσίας.

Λιγοστά τα περιθώρια συμφωνίας

Οι δύο πλευρές είναι πιθανό ότι θα έχουν σήμερα συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα αυτά, ωστόσο η ΟΜΕ-ΟΤΕ δηλώνει ήδη απεργιακή ετοιμότητα έχοντας κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία κίνηση που έχει σκοπό να ασκήσει πίεση εν όψει του προγραμματισμένου Δ.Σ. του ΟΤΕ την Παρασκευή.

Τα περιθώρια σύγκλισης όμως μοιάζουν να είναι μικρά, καθώς ο επικεφαλής του ΟΤΕ στην επιστολή του προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητά την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος επισημαίνοντας ότι έχει διαμορφωθεί από μια σειρά ΣΣΕ που υπογράφονταν όταν ο ΟΤΕ ήταν ακόμη κρατικός ή και αργότερα, όσο επικρατούσε η ψευδαίσθηση ότι η αντοχή του σε οικονομικά βάρη ήταν απεριόριστη.

Το μόνιμο επιχείρημα της διοίκησης για τις περικοπές τις οποίες ζητά είναι το υψηλό κόστος προσωπικού του ΟΤΕ, το οποίο βρίσκεται στο 33% και είναι, προφανώς, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το μέσο κόστος 22% των αντίστοιχων οργανισμών της Ευρώπης.

Σκληρά μέτρα προβλέπει το project για το ανθρώπινο δυναμικό

Παράλληλα, όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ σκοπεύει να προωθήσει μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα για το προσωπικό, όπως άλλωστε προβλέπει και το τελευταίο από τα επτά projects της διοίκησης με στόχο ο ΟΤΕ να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός.

Μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό για το ανθρώπινο δυναμικό προβλέπονται τα εξής:

- Μείωση προσλήψεων.

- Σχεδιασμός ευέλικτων μορφών ερ­γασίας - σχεδιασμός ευέλικτων εργασιακών συστημάτων για όλες τις υπηρεσίες του ΟΤΕ με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελε­σματικότητας και τη μείωση των υπε­ρωριών.

- Εθελούσια έξοδος όσων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται.

- Έξοδος με κίνητρα ώστε να αποχω­ρήσουν με δική τους πρωτοβουλία - είτε γιατί βρίσκουν άλλη απασχόληση είτε γιατί τους μένουν λίγα χρόνια πριν από τη συνταξι­οδότηση.

- Σχεδιασμός προγράμ­ματος εθελουσίας εξόδου συγκεκριμένων ομάδων.

- Εξέταση μείωσης δαπανών με τη μετα­φορά υπηρεσιών και υπαλλήλων που δεν θεωρούνται θεμελιώδεις στις νέες επιχει­ρησιακές μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v