Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγή-"μαμούθ" 5,4 δισ. για την ΕΥΔΑΠ

Μια νέα μάχη προβλέπεται στον Μαραθώνα, καθώς πριν από μερικές ημέρες ο τοπικός Δήμος κατέθεσε αγωγή ζητώντας από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. την καταβολή δικαιώματος για εμπορία υδάτων ύψους 5,4 δισ. ευρώ!

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Αγωγή-μαμούθ 5,4 δισ. για την ΕΥΔΑΠ
Το ποσό των 5.402.000.000(!) ευρώ ζητά με αγωγή η οποία έχει ήδη κατατεθεί ο Δήμος Μαραθώνα από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., για τη μη καταβολή του νόμιμα προβλεπόμενου δικαιώματος υπέρ του Δήμου απ’ όπου βρίσκονται τα ύδατα που εμπορεύεται!

Σύμφωνα με την αγωγή την οποία συνέταξε και κατέθεσε ο δικηγόρος κ. Αθανάσιος Κοντοθανάσης, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. προκειμένου να έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται την πώληση πόσιμων ιαματικών ή μη υδάτων όφειλε να καταβάλλει το δικαίωμα υπέρ του Δήμου από τον Νοέμβριο του 1999, οπότε και η τότε ΕΥΔΑΠ χωρίστηκε σε ΕΥΔΑΠ παγίων ΝΠΔΔ και ΕΥΔΑΠ Α.Ε., η οποία, ως γνωστόν, λίγους μήνες αργότερα εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Έως το 1999 η ΕΥΔΑΠ δεν κατέβαλλε το δικαίωμα, καθώς η παροχή ύδρευσης εκλαμβανόταν ως χορηγία από το κράτος και όχι ως εμπορική εκμετάλλευση υδάτων. Από τον Ιανουάριο του 2000, οπότε και έγινε η εισαγωγή στο ΧΑΑ, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. έχει σκοπό -σύμφωνα πάντα με την αγωγή-, μεταξύ άλλων, και την εμπορία ύδατος με άμεσο επιδιωκόμενο σκοπό το κέρδος και τη διανομή κερδών στους μετόχους της.

Το δικαίωμα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 0,001 έως και 0,002 ευρώ ανά λίτρο νερού. Στην αγωγή παρουσιάζεται αναλυτικά ο υπολογισμός του τελικού ποσού που ζητά ο Δήμος Μαραθώνα, ενώ όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη προέρχονται κυρίως από δημοσιευμένες καταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Μοναδική εξαίρεση της καταβολής του εν λόγω δικαιώματος αφορά αποκλειστικά και μόνο σε όσα ύδατα προορίζονται για εξαγωγή εις την αλλοδαπήν!

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η αγωγή αυτή έχει ισχυρή νομική βάση, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλει ποσό δεκαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της, που σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο έφτασε τα 538.000.000 ευρώ!

Η εκδίκαση της αγωγής έχει οριστεί για τις 6/6/2013.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v