ΟΛΠ: Διεκρινίσεις για το υπό μετατροπή κτίριο

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο ΟΛΠ, σχετικά με την επιστολή των αρχιτεκτόνων για τη διατήρηση της καμπύλης αρχιτεκτονικής στέγης, του υπό μετατροπή κτιρίου του παλαιού εκθεσιακού κέντρου σε ξενοδοχείο.

ΟΛΠ: Διεκρινίσεις για το υπό μετατροπή κτίριο
Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο ΟΛΠ, σχετικά με την επιστολή των αρχιτεκτόνων για τη διατήρηση της καμπύλης αρχιτεκτονικής στέγης, του υπό μετατροπή κτιρίου του παλαιού εκθεσιακού κέντρου σε ξενοδοχείο. 

 
Αναλυτικότερα:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε τη μετατροπή του κτιρίου της λεγόμενης ‘Παγόδας’ σε ξενοδοχείο 5* και επιβατικό σταθμό για τους επιβάτες κρουαζιέρας. Μετά από εισήγηση του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη, το Δ.Σ. αποδέχθηκε ότι: (α) το κτίριο αυτό αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά και (β) ότι η οποιαδήποτε τεχνική λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρεί αρχιτεκτονικά το κοίλο της οροφής του.

2. Στο τεύχος της Διακήρυξης Διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού με ανοιχτή διαδικασία για την παραχώρηση και ανακατασκευή του κτιρίου, στο Κεφάλαιο 2 παρ. 2.4. έχει τεθεί ως όρος αποκλεισμού επί ποινή απόρριψης της προσφοράς με την ακόλουθη φράση: «Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι αποτελεί ουσιώδη όρο της Διακήρυξης η πιστή διατήρηση της αρχιτεκτονικής μορφής της οροφής του κτιρίου ‘Παγόδα’».

3. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι η οροφή η οποία στηρίζεται σε τένοντες, έχει πολλαπλώς υποστεί ζημιές και στατικά είχε υποδειχθεί στον Ο.Λ.Π. Α.Ε. η κατεδάφισή της καθότι όλοι οι καθηγητές και τεχνικοί οίκοι που εκλήθησαν στο παρελθόν από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. γνωμοδότησαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την οροφή.

4. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. στο επενδυτικό του πρόγραμμα 2010-2014, είχε συμπεριλάβει: (α) τη διατήρηση του παλαιού SILO, το οποίο με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα μετατραπεί σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, (β) τη διατήρηση των παλαιών ταινιοδρόμων του SILO ως βιομηχανικό μνημείο, (γ) τη διατήρηση της Πέτρινης Αποθήκης στην Ακτή Βασιλειάδη, στην οποία θα εγκατασταθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και Προσφυγιάς, (δ) τη διατήρηση των εγκαταστάσεων φόρτωσης (Κράκαρη) του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων και την ανακατασκευή του ως βιομηχανικό μνημείο και τέλος (ε) την ανακατασκευή των παλαιών Αποθηκών και τη μετατροπή τους σε πολυχώρους με διατήρηση της μορφής τους. Σημειωτέον ότι όλα αυτά έχουν ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», στο οποίο εντάσσεται και η πλήρης αναμόρφωση των Ηετωνίων Πυλών και του περιβάλλοντος χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v