Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επτά σχέδια για τον ΟΤΕ του μέλλοντος

Δραστικές αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις του προσωπικού αλλά και άλλους τομείς δραστηριότητας του ΟΤΕ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης ο οποίος χωρίζεται σε επτά τομείς και προβλέπει λεπτομερείς δράσεις.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τα επτά σχέδια για τον ΟΤΕ του μέλλοντος
Δραστικές αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις του προσωπικού αλλά και άλλους τομείς δραστηριότητας του ΟΤΕ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης ο οποίος χωρίζεται σε επτά τομείς και προβλέπει λεπτομερείς δράσεις προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.
 
Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης περιέγραψε τα σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός τόσο λόγω των ανελαστικών εργασιακών σχέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα υψηλό εργασιακό κόστος, όσο και λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η αυστηρή ρύθμιση.

Σύμφωνα με την διοίκηση η υλοποίηση των σχεδίων είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρει ο ΟΤΕ να είναι στο μέλλον ανταγωνιστικός και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, ωστόσο τα σχέδια αυτά, που περιλαμβάνον δυσάρεστες αλλαγές για το προσωπικό, προκαλούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις στους εργαζομένους που προχωρούν σε κινητοποιήσεις το τέλος του μήνα.

Το καθένα από τα επτά project της διοίκησης έχει συγκεκριμένο στόχο αλλά και περιγράφει το πώς αυτός θα υλοποιηθεί.

Project 1
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Ο σκοπός του project είναι να βελτιώσει την παραγωγικότητα των τεχνικών για επαρκή και αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη των πελατών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει μεταξύ άλλων να γίνει ανάπτυξη επιχειρησιακού πλάνου για επανεξέταση των προδιαγραφών που πρέπει να έχουν οι μηχανικοί ,εξορθολογισμός και τυποποίηση όλων των σχετικών διαδικασιών, όπως διεκπεραίωση, προγραμματισμός, δρομολόγηση εργασιών, παρακολούθηση, ραντεβού κ.λ.π.

Το project εστιάζεται αρχικά στο PSTN/ISDN, συμπεριλαμβανομένου και του IPTV, LLU και στην επόμενη φάση θα επεκταθεί σε όλα τα προϊόντα και δραστηριότητες δικτύων όπως κατασκευή δικτύων / επέκταση δικτύων, ελαττώματα καλωδίων κ.λ.π.

Project 2
Εμπορικά καταστήματα

Σκοπός του project είναι να βελτιωθεί το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ και να μειωθεί το κόστος μέσω της γεωγραφικής ορθολογικής οργάνωσης των OTE SHOP παράλληλα με τα άλλα κανάλια λιανικής πώλησης του Ομίλου (όπως καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ) με σκοπό την άριστη ανάπτυξη των φυσικών σημείων πωλήσεων σε συνδυασμό με την πολύκαναλική στρατηγική της εταιρείας (call centers & e-shop).

Για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των καταστημάτων, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
-νέα κατηγοριοποίηση των καταστημάτων που ήδη υπάρχουν
-σύσταση νέων καταστημάτων στα πλαίσια του εναρμονισμού του Ομίλου (Cosmote, DT).
-τοποθέτηση του προσωπικού σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των καταστημάτων, την παραγωγικότητα πωλήσεων κα.
-εφαρμογή σχεδίου κινήτρων.

Project 3
Ενοποίηση των Call Center

Σκοπός του project είναι να μεταρρυθμιστεί η δομή των Call Ceters. Από την υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτιμάται ότι ο ΟΤΕ μπορεί να έχει:

1. να έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία (με όσο γίνεται μικρότερο κόστος)
2. να βελτιώσει τη λειτουργία, την παραγωγικότητα και την εξυπηρέτηση πελατών
3. να προσαρμόσει αποτελεσματικά τη λειτουργία του στην κατεύθυνση προσφοράς νέων υπηρεσιών και υποστήριξης.

Στο σχέδιο της διοίκησης περιγράφεται αναλυτικά η τεχνική διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνει η ενοποίηση των Call center, που σημειωτέον θα περιλαμβάνει και φυσική ενοποίηση, στην οποία θα εμπλακεί και η OTE Estate, με λιγότερα σημεία φυσικής παρουσίας, ενώ προβλέπεται ότι μετά την πρώτη φάση εφαρμογής το ο project θα συνεχιστεί, αφού εκτιμηθούν τα αποτελέσματα, και θα ακολουθήσει το τελικό master plan.

Project 4
Δίκτυα Νέας Γενιάς το οποίο χωρίζεται σε δύο φάσεις

Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου FTTx. Ο σχεδιασμός είναι πενταετούς προοπτικής και περιλαμβάνει το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Project 5
Συγχώνευση κέντρων διαχείρισης Δικτύου

Ο στόχος του σχεδίου που χωρίζεται σε φάση σχεδιασμού και εφαρμογής είναι η επίτευξη λειτουργικής αποτελεσματικότητας μέσω της ενοποίησης. Στο σκοπό του project περιλαμβάνονται και δομικά και λειτουργικά μοντέλα σε όλα τα NOC (κέντρα ελέγχου δικτύου δεδεμένων) του ΟΤΕ.

Project 6
Real Estate-Ακίνητα ΟΤΕ

Σκοπός του project, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο είναι ο εξορθολογισμός και η βέλτιστη χρήση των διαφόρων κτιρίων του ΟΤΕ ανά τη χώρα

Στόχος είναι η μείωση των κτιρίων που πληρώνει ο ΟΤΕ ενοίκιο στην ΟΤΕ Estate. Η πρώτη φάση και η δεύτερη φάση του σχεδίου που έχου ήδη ολοκληρωθεί περιελάμβανε την εξέταση συνολικά 600 κτιρίων του ΟΤΕ στα οποία έχει γίνει τροποποίηση του συμβολαίου. Στην τρίτη που εξελίσσεται ήδη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011 θα γίνει προχωρήσει η εξέταση και άλλων κτιρίων.

Project 7
Ανθρώπινου Δυναμικού

Το τελευταίο αλλά όχι έσχατο project της Διοίκησης έχει στόχο τη μείωση του κό¬στους προσωπικού και την αύξηση της παραγωγικότητας σε ανταγωνιστικά επί¬πεδα και είναι αυτό που προκαλεί την αντίδραση των εργαζομένων.
 
Για την επίτευξη του στόχου σημειώνεται ότι πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν μέτρα που χωρίζονται σε άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η υλοποίηση του σχεδιασμού έχει ήδη ξεκινήσει και αποτυπώνεται στις προτάσεις τις διοίκησης για την συλλογική σύμβαση εργασίας του τρέχοντος έτος που έχουν συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της ΟΜΕ- ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

1. Άμεσα μέτρα:

-Μείωση προσλήψεων – καθορισμός του περιορισμού προσλήψεων, σχε-διασμός νέας διαδικασίας προσλή¬ψεων για όλο τον ΟΤΕ Α.Ε.

-Μείωση των ετήσιων αυξήσεων – περιορισμός των αυξήσεων με τη ΣΣΕ 2010. Σχεδιασμός εναλλακτικών προτάσεων και αιτημάτων κατά τις διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο έτσι ώστε να σταματήσει η δυναμική της αύξησης του κόστους.

-Μείωση των υπερωριών και επιδομάτων – διερεύνηση όλων των επιδο-μάτων καθώς και της αναγκαιότητάς τους. Εξέταση πιθανής κατάργησής τους, μείωσης και ενσωμάτωσης. Επανεξέταση της υπερωριακής εργασίας για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της και προτάσεις για τον έλεγχο αυτής.

-Σχεδιασμός ευέλικτων μορφών εργασίας – σχεδιασμός ευέλικτων ερ-γασιακών συστημάτων για όλες τις υπηρεσίες του ΟΤΕ για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελε¬σματικότητας και τη μείωση των υπε-ρωριών.

-Πρόγραμμα ισορροπίας εργασίας και βίου – σχεδιασμός προγράμματος που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν την μερική απασχόληση ή να μην πληρώνονται για χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζονται φυσικά με δικαίωμα να επανέλθουν στον ΟΤΕ.
Εξέταση και βελτιοποίηση οργανωτικών δομών – αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων ανθρώπινου δυναμικού για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Καλύτερη επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμι-κό με σκοπό τις οικονομίες κλίμακος. Εξέταση της αναλογίας υπαλλήλων / manager ώστε να γίνουν προτάσεις για καλύτερη αναλογία.

2. Μεσοπρόθεσμα μέτρα: ανάπτυξη και εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

-Εθελούσια έξοδος όσων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και συνεχίσουν να εργάζονται.

-Έξοδος με κίνητρα ώστε να αποχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία – είτε γιατί βρίσκουν άλλη απασχόληση ή γιατί τους μένουν λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

-Νέοι στόχοι – σχεδιασμός προγράμματος εθελουσίας εξόδου συγκεκριμένων ομάδων.

3. Μακροπρόθεσμα μέτρα

Εξέταση μείωσης δαπανών με τη μεταφορά υπηρεσιών και υπαλλήλων που δεν θεωρούνται θεμελιώδεις στις νέες επιχειρησιακές μονάδες. Εκπόνηση προτάσεων για νέες business cases και εξέταση αυτών σε όλες τις λεπτομέρειές τους έτσι ώστε να εφαρμοστεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο με συνέπεια την εισροή εσόδων από άλλες πηγές (ιδιωτική αγορά, κυβέρνηση και δημόσια έργα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v