Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Σημαντική αύξηση μεγεθών στο α΄ εξάμηνο

Σημαντική αύξηση της τάξης του 411% εμφάνισαν τα προ φόρων κέρδη και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου Lavipharm στο α΄ εξάμηνου του 2004, ενώ αντιστοίχου μεγέθους (+211%) ήταν και η αύξηση των προ φόρων κερδών της μητρικής για την ίδια περίοδο.

Lavipharm: Σημαντική αύξηση μεγεθών στο α΄ εξάμηνο
Σημαντική άνοδο εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2004 τα μεγέθη τόσο του ομίλου όσο και της μητρικής εταιρίας Lavipharm.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Lavipharm σημείωσε αύξηση (των προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) κερδών της τάξεως του 411%, τα οποία ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι και σε αυτό το τρίμηνο συνεχίζεται να απεικονίζονται τα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση του 49% ποσοστού που κατείχε η Lavipharm Α.Ε. στην κοινοπρακτική εταιρεία Lavicosmetica, και τα οποία έχουν επιμερισθεί αναλογικά στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο οργανικής κερδοφορίας, επισημαίνει η ανακοίνωση, χαρακτηριστική υπήρξε η αύξηση του EBITDA του ομίλου Lavipharm κατά 98,5% στα 8,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Η σημαντική αυτή άνοδος των λειτουργικών κερδών, εξηγεί η ανακοίνωση, (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) οφείλεται στην αύξηση των εσόδων, τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και στην ουσιαστική μείωση των δαπανών λειτουργίας.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ ή 10%, και ανήλθαν σε 109,9 εκατ. ευρώ έναντι 99,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Παράλληλα, αύξηση κατά 3,3 εκατ. ευρώ ή 18,1% εμφάνισαν τα μικτά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 21,5 εκατ. ευρώ από 18,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το σύνολο των λειτουργικών δαπανών σημείωσε μείωση κατά 1,1 εκατ. ευρώ ή -7,9% σε σχέση με το σύνολο των λειτουργικών δαπανών κατά το Α’ εξάμηνο του 2003 (χωρίς τις αναλογούσες αποσβέσεις).

Επίσης, αναφορά γίνεται και στη μείωση κατά -9,4% του συνόλου των υποχρεώσεων του Ομίλου (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) σε σχέση με την 30/6/2003.

Με αύξηση πωλήσεων και κερδών ολοκληρώθηκε το Α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και για την εισηγμένη Lavipharm A.E. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,7% στα 14,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η οργανική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,0 εκατ. το 2003 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 58%. Η αύξηση αυτή οφείλεται, εκτός από την κατά τα ανωτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών, στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 22,2% (στα 8,5 εκατ. ευρώ από 6,9 εκατ. ευρώ) και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6,3%.

Τα κέρδη προ φόρων στο Α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 221% και ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ την 30/6/2003. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μείωση κατά 16 εκατ. ευρώ ή -13,2% παρουσίασε και το σύνολο των υποχρεώσεων της Lavipharm A.E.

Σε συνέχεια των ιδιαίτερα σημαντικών για τη Lavipharm στρατηγικών κινήσεων, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2004, συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του δεύτερου με αμείωτη ένταση η ανάληψη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ισχυροποίησή της στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

Ειδικότερα αΑποφασίστηκε και υλοποιείται η απορρόφηση της Farmacenter A.E., θυγατρικής της Pharmalogistics A.E., από την ίδια τη Pharmalogistics, με ισολογισμό απορρόφησης αυτόν της 30/6/2004. Με τον τρόπο αυτόν, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και καλύτερη παρακολούθηση των εργασιών και αποτελεσμάτων σε επίπεδο Ομίλου.

Ακόμη, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η υπαγωγή και λειτουργία του Τμήματος Εξυπηρέτησης Μετόχων (Investors Relations) απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Yπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη επαφή με το επενδυτικό κοινό και τους θεσμικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v