Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Τραβούν οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες

Σε γεφύρι της Άρτας παραπέμπουν οι συζητήσεις μεταξύ της Μαΐλλης και των δανειοδοτών της για την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ την ίδια στιγμή τα EBITDA απέχουν μακράν από τον πήχη κερδοφορίας.

Μαΐλλης: Τραβούν οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες
Σε γεφύρι της Άρτας παραπέμπουν πλέον οι συζητήσεις μεταξύ της Μ.Ι. Μαΐλλης και των δανειοδοτών της για την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ την ίδια στιγμή, παρά τις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις για μείωση στα κόστη, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων απέχουν μακράν από τον πήχη κερδοφόρου λειτουργίας του ομίλου.

Η διοίκηση της Μ.Ι. Μαΐλλης αποδέχθηκε στις 16 Απριλίου την πρόταση τραπεζών και ομολογιούχων του ομίλου για αναδιάρθρωση χρέους, ύψους 230 εκατ. ευρώ. Πέντε σχεδόν μήνες από τότε συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν έχει υπάρξει, με αποτέλεσμα η Μαΐλλης να συνεχίζει να επιβαρύνεται από δυσθεώρητους τόκους, τους οποίους λογιστικοποιεί, χωρίς να πληρώνει.

Στην αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου η διοίκηση της εταιρίας αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειοδότες της προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Πρόκειται για άτυπη παράταση καθώς όταν υπήρξε αποδοχή της πρότασης δημιουργήθηκε η αισιοδοξία ότι η τελική συμφωνία θα λάμβανε χώρα σε διάστημα ενός έως τριών μηνών. Υπήρξαν, μάλιστα, σχετικά δημοσιεύματα, που δεν διαψεύστηκαν.

Η καθυστέρηση υπογραφής συμφωνίας εγείρει ερωτήματα καθώς, παρά την ανάκαμψη της ζήτησης και την αύξηση των πωλήσεων του ομίλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά του πήχη των 35 - 36 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει επάνοδο σε κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, η πίεση ρευστότητας δεν έχει εξαλειφθεί, ενώ ο όμιλος βαρύνεται από έξοδα μελετών αναδιάρθρωσης των δανείων του και από υψηλότατους τόκους, σε μια περίοδο όπου χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των πωλήσεών του.

Αποτέλεσμα ήταν η μητρική, παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων, να εμφανίζει ζημίες στο α΄ εξάμηνο 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επιπρόσθετα, ο ορκωτός συνεχίζει να υπογράφει τον ισολογισμό με θέμα έμφασης λόγω της αβεβαιότητας για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του ομίλου στο άμεσο μέλλον.

--- Αδύναμα τα EBITDA παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων

Το ανησυχητικό όμως για τον όμιλο είναι ότι, παρά τις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο τη μείωση στα κόστη, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του α΄ εξαμήνου παραμένουν αδύναμα.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 128,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 24,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 69,6 εκατ. ευρώ έναντι 59,2 εκατ. στο β΄ περυσινό τρίμηνο.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 28,05% στην κεντρική Ευρώπη και 21,74% στην ανατολική και στη δυτική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Στη Β. Αμερική οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 15,48% και στην Ιταλία (μηχανές) σε ποσοστό 34,06%.

Η αύξηση των πωλήσεων βελτίωσε το μικτό περιθώριο κέρδους κατά 6,52% και σε ενοποιημένη βάση στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 17,78%. Ταυτόχρονα, στο β΄ τρίμηνο ο όμιλος βελτίωσε το μικτό του περιθώριο στο 18,15% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο της χρήσης (17,36%).

Σημειώνεται ότι προ μηνών δημοσιεύματα ανέφεραν εκτιμήσεις της εταιρίας ότι χάρη σε νέα συμβόλαια συνεργασίας με τις πολυεθνικές Henkel, P&G, Pepsi Amerca, Arcelor - Miital ο τζίρος θα ενισχυόταν κατά 40 - 50 εκατ. ευρώ φέτος και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση του EBITDA οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων μηχανών (ο υποόμιλος Siat εμφάνισε EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ) και στον περιορισμό του ζημιογόνου λειτουργικού αποτελέσματας στην ανατολική και στη δυτική Ευρώπη.

Τα EBITDA υπολείπονται σημαντικά του πήχη των 35 - 36 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η Μ.Ι. Μαΐλλης, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις οικονομικών διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων της, για να επανέλθει σε κερδοφορία. Τα EBITDA υπολείπονται ακόμη και των επιδόσεων του 2008, όταν το φιλόδοξο εγχείρημα του turn around ανέλαβε το δίδυμο των κ. Γ. Κούρουγλου και Β. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούνιο του 2008 ο όμιλος εμφάνισε EBITDA 3,9 εκατ. ευρώ και από τότε έχει μεσολαβήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μαμούθ με στόχο την εξοικονόμηση κόστους της τάξης των 18 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου αναμένει καλύτερες επιδόσεις στο β΄ εξάμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι πιο αδύναμο για τις πωλήσεις, ενώ τα αποτελέσματα από το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους ύψους 5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα γίνουν σταδιακά εμφανή έως το τέλος του 2011.

--- Σε νέα ύψη τα χρηματοοικονομικά έξοδα

Τα καθαρά έξοδα χρηματοοικονομικής δραστηριότητας ανήλθαν σε 14,6 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009, λόγω των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών (1,8 εκατ. ευρώ), των νέων εξόδων αναδιάρθρωσης (1,3 εκατ. ευρώ) και της πρόωρης διακοπής συμβολαίου swap (0,65 εκατ. ευρώ).

Οι ζημίες μετά από φόρους στον όμιλο ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 24,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009, ενώ στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 8,3 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επίπεδο μητρικής οι ζημίες διευρύνθηκαν και ανήλθαν σε 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v