Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Στην κερδοφορία η μητρική το εξάμηνο

Κέρδη προ φόρων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Info-Quest για το α’ εξάμηνο του 2004, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 31%. Η εταιρία αποδίδει τη θετική αντιστροφή της εικόνας στην Q-TELECOM. Σε ενοποιημένο επίπεδο αναμένονται ζημιές, λόγω αναδιάρθρωσης του δικτύου των πρακτόρων της θυγατρικής ACS.

Info-Quest: Στην κερδοφορία η μητρική το εξάμηνο
Κέρδη προ φόρων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Info-Quest για το α’ εξάμηνο του 2004, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 31%.

Η διοίκηση της εταιρίας αποδίδει τη θετική αντιστροφή της εικόνας της μητρικής στην βελτίωση - κατά κύριο λόγο - των μεγεθών της Q-TELECOM.

Ωστόσο σε ενοποιημένο επίπεδο αναμένονται ζημιές λόγω αναδιάρθρωσης του δικτύου των πρακτόρων της θυγατρικής ACS.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2004 επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας και διαμορφώνονται ως εξής:

· Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 183,8 εκατ. ευρώ έναντι 140,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένες κατά 31%

· Το EBITDA ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και

· Τα προ φόρων κέρδη έφθασαν τα 1,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών πέρυσι ύψους 5,8 εκατ. ευρώ

Η σημαντική αυτή βελτίωση των αποτελεσμάτων, η οποία εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (Q-TELECOM), ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα, δημιουργεί σημαντικές θετικές χρηματοροές και για πρώτη φορά κατά το 2ο τρίμηνο του 2004 ήταν θετικός σε επίπεδο κερδών προ φόρων.

Κατά κλάδο δραστηριότητας τα αποτελέσματα αναλύονται ως εξής:



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Οι πωλήσεις της πληροφορικής ανήλθαν σε 135,8 εκατ. ευρώ έναντι 117,4 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο αυξημένες κατά 15,7%. Το EBITDA ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ ήτοι σχεδόν το 52% του συνολικού EBITDA της εταιρίας, ενώ την περυσινή χρονιά ήταν αντίστοιχα 6,2 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της περιόδου έφθασαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 5,3 εκατ. ευρώ στο 2003.

Σημειώνεται για λόγους συγκρισιμότητας, ότι στην τρέχουσα χρήση η εταιρία επιβαρύνει για πρώτη φορά τα αποτελέσματά της με προβλέψεις των πιστωτικών τζίρου τα οποία εκδίδονται στο τέλος του χρόνου προς τους πελάτες της.

Έτσι κατά το Α’ εξάμηνο 2004, η εταιρία έχει επιβαρύνει τα αποτελέσματα της με ποσό πρόβλεψης 1,4 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο όπου το σύνολο των πιστωτικών τζίρου εμφανίστηκε στα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου.

Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2003 είχαν επιπλέον ευνοηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ από θετικές συναλλαγματικές διαφορές, έναντι αρνητικών διαφορών 0,16 εκατ. ευρώ το 2004.

Q-TELECOM

Τα έσοδα της Q-Telecom υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ έναντι των 23,3 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού -5,7 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Ο κλάδος της τηλεφωνίας, με 26% συμμετοχή στο συνολικό τζίρο της εταιρίας, συνεισφέρει ήδη στα λειτουργικά κέρδη με ποσοστό 48%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει και τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και της εταιρίας γενικότερα.

Η Q-Telecom είχε ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η Info-Quest επεξεργάζεται τα στοιχεία των θυγατρικών εταιριών οι οποίες συμμετέχουν στα ενοποιημένα αποτελέσματά της και εκτιμά ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις θα δημοσιευθούν προς το τέλος Αυγούστου.

Η Διοίκηση της εταιρίας στα πλαίσια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης έχει ανακοινώσει ότι τα ενοποιημένα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά, αλλά σημαντικά βελτιωμένα από αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Κύρια αιτία των ζημιών σε ενοποιημένη βάση, αποτελεί το σημαντικό κόστος αναδιάρθρωσης του δικτύου των πρακτόρων της θυγατρικής ACS, κατά το Α’ τρίμηνο του 2004. Η πορεία της ACS σταθεροποιήθηκε κατά το Β’ τρίμηνο κι εκτιμάται ότι η εταιρία θα επιστρέψει στην κερδοφορία κατά το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v