Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουρλούμης: Μείωση μισθών τώρα στον ΟΤΕ

Στην ανάγκη μείωσης του εργασιακού κόστους του ΟΤΕ προκειμένου η εταιρία να μπορέσει να είναι ευθέως ανταγωνιστική με ομοειδείς επιχειρήσεις και να μην υποχρεωθεί σε απολύσεις αναφέρθηκε ο Π. Βουρλούμης στη Θεσσαλονίκη.

Βουρλούμης: Μείωση μισθών τώρα στον ΟΤΕ
Στην ανάγκη μείωσης του εργασιακού κόστους του ΟΤΕ προκειμένου η εταιρία να μπορέσει να είναι ευθέως ανταγωνιστική με ομοειδείς επιχειρήσεις και να μην υποχρεωθεί σε απολύσεις προσωπικού αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Ο κ. Παναγής Βουρλούμης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμμετοχή του Οργανισμού στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε αλλαγές στη συλλογική σύμβαση εργασίας σημειώνοντας με νόημα ότι είναι προτιμότερο να υποστούν όλοι θυσίες παρά να έρθει η ώρα κάποιοι να φύγουν από τον ΟΤΕ, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην εταιρία.


10 μονάδες υψηλότερο το κόστος προσωπικού στον ΟΤΕ

Ο κ. Βουρλούμης τόνισε ότι η διοίκηση υλοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα εργασίας και λειτουργίας της εταιρίας, να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών και να μειωθεί το κόστος.

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι παράλληλα με την εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών θα επιδιωχθεί μέσω διαπραγμάτευσης με την ΟΜΕ-ΟΤΕ ένα νέο εργασιακό καθεστώς που να μειώνει το κόστος εργασίας του ΟΤΕ, το οποίο σήμερα ξεπερνά το 33% των εσόδων και κινείται συνεχώς ανοδικά, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο κόστος βρίσκεται στο 22%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, η μεγάλη διαφορά κόστους οφείλεται αφενός στη μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού και αφετέρου σε όρους που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν με συλλογικές συμβάσεις, όπως π.χ. χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις, τα οποία δεν συνδέονται με την πορεία της εταιρίας και την απόδοση του προσωπικού, αλλά νομοτελειακά αυξάνουν το κόστος κάθε χρόνο.


Αύξηση ποσοστού θέλει η Deutsche Telekom


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βουρλούμης επιβεβαίωσε την προθυμία των Γερμανών να διευρύνουν το μερίδιό τους στον ΟΤΕ, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η υφιστάμενη διοίκηση «δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Cosmote», προσθέτοντας πως αυτόνομα θα παραμείνουν και τα δίκτυα Γερμανός, ΟΤΕ και Cosmote, παρότι θα προχωρήσουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού που ενδεχομένως να αφορούν έως και στο 30% των καταστημάτων.

Επιπλέον, ο κ. Βουρλούμης αναφερόμενος στο θέμα της επένδυσης του ΟΤΕ στη Σερβία είπε ότι ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει τα χρήματα που θέλει.


Αναγκαία η αλλαγή στον τρόπο ρύθμισης

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις διαφορές του Οργανισμού με την ΕΕΤΤ, τονίζοντας ότι η ρύθμιση της επιτροπής εξακολουθεί να εμποδίζει τον ΟΤΕ να πουλά ανταγωνιστικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια ώρα ευνοεί σκανδαλωδώς τους ανταγωνιστές του κάνοντας τον ΟΤΕ υπηρέτρια των ανταγωνιστών του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ανταγωνιστές μας είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος του κόσμου, μια εταιρία που χρεοκόπησε δύο φορές, χωρίς οι ιδιοκτήτες της να υποστούν ζημιά, και μια εταιρία που έχει το τηλεοπτικό μονοπώλιο στα ελεύθερα κανάλια και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, super league κ.λπ., σημείωσε ο κ. Βουρλούμης, αναρωτώμενος παράλληλα αν αυτές οι εταιρίες έχουν ανάγκη τη βοήθεια της ΕΕΤΤ.

Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για απελευθέρωση της αγοράς καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον δεν δικαιολογείται η ρύθμιση του ΟΤΕ.


IPTV: έτοιμη ως το τέλος του έτους

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων ο κ. Βουρλούμης είπε ότι ο ΟΤΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα παρά τη φοροεπιδρομή που έχει υποστεί και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν πάνω από 150 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στην τελευταία φάση προετοιμασίας της για το «άλμα» που ετοιμάζει στη δορυφορική και επίγεια IPTV τηλεόραση και έως το τέλος του έτους θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα για τα δίκτυα Νέας Γενιάς. Εκτός από Ξάνθη, Σέρρες, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη όπου ο ΟΤΕ έχει υπογράψει με τις τοπικές αρχές για την τοποθέτηση VDSL και τα έργα έχουν αρχίσει, ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με δήμους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, ενώ και στην Αθήνα έχει γίνει η αρχή από τον δήμο Ζωγράφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v