Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στόχος τώρα τα "φιλέτα" του Δημοσίου

Tα περιουσιακά στοιχεία που το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να πουλήσει ή να παραχωρήσει με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης σε ιδιώτες, για να εξασφαλίσει έσοδα, βρίσκονται στο... μικροσκόπιο του ομίλου Ελλάκτωρ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στόχος τώρα τα φιλέτα του Δημοσίου
Tα περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα, επιχειρήσεις, projects και συμμετοχές-, που το ελληνικό δημόσιο υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης σχεδιάζει να πουλήσει ή να παραχωρήσει με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης σε ιδιώτες, ώστε να εξασφαλίσει με άμεσο τρόπο έσοδα, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο... μικροσκόπιο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η κατασκευαστική θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη όταν η κυβέρνηση θα δώσει το σύνθημα για την έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τα projects με τις καλύτερες προοπτικές.

Έτσι, στελέχη της -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- έχουν αρχίσει να μελετούν και να σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της δημόσιας περιουσίας, που θα εκποιηθεί το επόμενο διάστημα, με σκοπό να επιλεγούν εκείνα τα στοιχεία που θα αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης.

Επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον του ομίλου Ελλάκτωρ επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε συμμετοχές σχετιζόμενες με δραστηριότητες τις οποίες έχει ήδη αναπτύξει (και άρα γνωρίζει πώς να τις διαχειριστεί), όπως είναι η αξιοποίηση ακινήτων, η παραγωγή ενέργειας, οι παραχωρήσεις, οι μεταφορές, οι εξορύξεις μετάλλων - λατομεία και η διαχείριση υδάτων.

Η εξασφάλιση δημόσιων "φιλέτων" θεωρείται πως θα αντισταθμίσει σε έναν βαθμό τις απώλειες που σημειώνει η εταιρία από τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου στην ελληνική αγορά, ιδίως δε από τη στιγμή όπου είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο μέτωπο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα έσοδα της Ελλάκτωρ από τον χώρο των κατασκευών το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος (διαμορφώθηκαν στα 708,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό 48% (τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης περιορίστηκαν στα 18,2 εκατ. ευρώ), με το λειτουργικό περιθώριο να κινείται πλέον στο 2,6% από 4,1% που ήταν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Εν τω μεταξύ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών (ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ), αφού εδώ και σχεδόν έναν χρόνο δεν προστέθηκαν αξιόλογα νέα έργα στο χαρτοφυλάκιο δημόσιων και ιδιωτικών συμβάσεων της Ελλάκτωρ και της θυγατρικής Άκτωρ. Επισημαίνεται ότι από τα προς εκτέλεση έργα του ομίλου συμβάσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα στο εξωτερικό.

Ο κατασκευαστικός όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ωστόσο η κρίση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο έχει περιορίσει την υλοποίηση νέων έργων και παράλληλα θέτει εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση όσων projects σχεδιάζονται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κοινοπραξία Ελλάκτωρ - Vinci δεν κατάφερε πρόσφατα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για οδικό έργο παραχώρησης στη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να λύσει τελικά τη σχετική σύμβαση. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι το ανεκτέλεστο των 2,8 δισ. ευρώ που διαθέτει αυτήν τη στιγμή μπορεί να τροφοδοτήσει τον όμιλο με κατασκευαστικές εργασίες μέχρι και το 2013, ελπίζοντας πως το αργότερο μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα έχει ανακάμψει και επομένως θα έχει αρχίσει ξανά η παραγωγή δημοσίων έργων.

--- Επίκειται η υπογραφή της πρώτης ΣΔΙΤ

Εν τω μεταξύ, η Ελλάκτωρ εντός του φθινοπώρου αναμένει να υπογραφεί η σύμβαση για την πρώτη ΣΔΙΤ που θα αναλάβει ο όμιλος και η οποία αφορά στην κατασκευή και διαχείριση για 25 χρόνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

Η θυγατρική Άκτωρ Παραχωρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου, ύψους 73,8 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντας στην ΚΕΔ καλύτερη οικονομική προσφορά έναντι των άλλων τριών διεκδικητών (J&P Άβαξ - Hochtief, ΓΕΚ, Χαραγκιώνης - Intrakat - ΕΛΤΕΡ).

Εκείνο που απομένει είναι η έγκριση της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο, ώστε στη συνέχεια να κατακυρωθεί το έργο στην Άκτωρ Παραχωρήσεις και να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Επισημαίνεται ότι η Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει ήδη εξασφαλίσει τη δανειοδότηση του project από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ελλάκτωρ, παράλληλα, διεκδικεί και άλλες συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ενώ στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η συμμετοχή της και σε νέους διαγωνισμούς, οι οοίοι θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v