Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΝΕΡΓ: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στο Q2

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για το β΄ εξάμηνο του 2010 η Τέρνα Ενεργειακή οι οποίες αφορούν στην προσθήκη περίπου 350 ΜW στο ενεργειακό δυναμικό της από ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το τέλος του 2010.

ΤΕΝΕΡΓ: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στο Q2
Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για το β΄ εξάμηνο του 2010 η Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες αφορούν στην προσθήκη περίπου 350 ΜW στο ενεργειακό δυναμικό της από ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το τέλος του 2010 αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη ΝΑ. Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρίας, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών, έως το τέλος του έτους δύναται να διαθέτει περίπου 500 MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή, από αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα.

Ήδη ο όμιλος διαχειρίζεται 149 MW από εννέα αιολικά πάρκα, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο και μία επίσης μικρή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 190 MW στην Ελλάδα, ενώ νέες ώριμες αδειοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το συνολικό ενεργειακό δυναμικό στα 500 ΜW.

H εταιρία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 592 MW αιολικών πάρκων και 125 MW υδροηλεκτρικών έργων στον ελλαδικό χώρο, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για άδειες παραγωγής που ξεπερνούν τα 4.500 MW.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, ο όμιλος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων από ΑΠΕ, δαπανώντας σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 49 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2010, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει χαρτοφυλάκιο 100 - 150 MW έως το τέλος του 2011. Ήδη 62 MW (32 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία) βρίσκονται υπό κατασκευή. Σημειώνεται πως συνολικά η εταιρία σκοπεύει να λειτουργήσει 400 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σημειώνεται τέλος ότι η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει υψηλή ρευστότητα καθώς τα διαθέσιμά της στο τέλος του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 214 εκατ. ευρώ.

ΗΡΩΝ ΙΙ

Σε εμπορική λειτουργία βρίσκεται επίσης από τις 4 Αυγούστου η νέα μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ της κοινοπραξίας του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα με τη γαλλική GDF - Suez, ισχύος 450 μεγαβάτ, η οποία είναι μονάδα καύσεως φυσικού αερίου, συνδυασμένου κύκλου. Πρόκειται για τη δεύτερη θερμική μονάδα που ανήκει στο συγκεκριμένο σχήμα, καθώς η ισχύος 150 μεγαβάτ Ήρων 1, που χρησιμοποιεί επίσης φυσικό αέριο, έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και περίπου έξι χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v