ΟΛΠ: Κέρδη 1,64 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Θετικά κινήθηκαν τα αποτελέσματα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαμορφώνοντας έτσι σε επίπεδο εξαμήνου θετικές τάσεις, παρά τις ζημιές του 2009. Στα 1,64 εκ. τα καθαρά κέρδη. 

ΟΛΠ: Κέρδη 1,64 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
Θετικά κινήθηκαν τα αποτελέσματα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαμορφώνοντας έτσι σε επίπεδο εξαμήνου θετικές τάσεις, παρά τις ζημιές του 2009, τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών και παρά τη μη λειτουργία καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του νέου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Ο.Λ.Π. Α.Ε. (Προβλήτας Ι).

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση (01.01.2010 έως 30.06.2010), την οποία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. μετά από εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, κ. Γιώργου Ανωμερίτη:

Στον τομέα των εσόδων:

• Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1.645.205 έναντι 233.093 του 2009.

• Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 5,2%.

• Ο Σταθμός Αυτοκινήτων (Car Terminal) παρουσίασε αύξηση 42%, κυρίως λόγω της in transit μεταφοράς οχημάτων προς άλλες χώρες (+163%).

Από επιχειρησιακή άποψη τα μεγέθη του 2009 και του 2010 δεν είναι συγκρίσιμα αφού (α) το α’ εξάμηνο του 2010 δεν λειτούργησε για τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο ΣΕΜΠΟ, (β) τα τιμολόγια όλων των κλάδων παρέμειναν «παγωμένα» και (γ) ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. εισέπραξε έσοδα από τη Σ.Ε.Π. Α.Ε. λόγω υπεργολαβικής εργασιακής αμοιβής. Είναι αυτονόητο ότι εάν ο ΣΕΜΠΟ / Ο.Λ.Π. Α.Ε. λειτουργήσει το β’ εξάμηνο ικανοποιητικά λόγω και των εσόδων παραχώρησης 2010 (τα οποία δεν υπήρχαν το 2009), τα έσοδα θα κινηθούν θετικά.

Στον τομέα των εξόδων:

• Οι αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά -2,9% ενώ θα εμφανισθούν μειωμένα μεγέθη το β’ εξάμηνο λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 228 άτομα, τα οποία αποχώρησαν μέχρι 01.06.10.

• Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων μειώθηκαν κατά -35,6%.

• Οι παροχές τρίτων μειώθηκαν κατά -16,2%.

• Τα διάφορα έξοδα κατά -4,1%.

Τα αποτελέσματα θα ήταν έναντι του 2009 περαιτέρω θετικά, αν δεν προχωρούσε ο Ο.Λ.Π Α.Ε. σε αύξηση των προβλέψεων κατά 7,5 εκ. ευρώ, έναντι 300 χιλ. ευρώ το 2009.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «Στον Ο.Λ.Π Α.Ε., λόγω συμπίεσης των εξόδων, αναδιάρθρωσης των εσωτερικών υπηρεσιών, ενίσχυσης των εμπορικών τομέων του λιμανιού (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων και Διακίνησης Αυτοκινήτων), αναστολής μη παραγωγικών δραστηριοτήτων και προγραμματισμένων επενδυτικών παραχωρήσεων, πιστεύω ότι θα πρέπει, ξεπερνώντας τη βαθειά κρίση του 2009, να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, του οποίου τα κύρια έργα θα προωθηθούν μέσα από συμβάσεις παραχώρησης ή θα ενισχυθούν από κοινοτικούς και δημόσιους πόρους. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν βγει όλες οι σχετικές προκηρύξεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v