Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 95 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο

Στα 95 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου της Eurobank στο εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 44%. Στα 682 εκατ. διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Eurobank: Στα 95 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο
Στα 95 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου της Eurobank στο εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 44%, ενώ αν συμπεριληφθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά τα κέρδη διαμορφώνονται στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν κέρδη της τάξεως των 50,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Δήλωση του Ν. Νανόπουλου

«Σαν αποτέλεσμα της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, το Β΄ τρίμηνο του 2010 δρομολογήθηκε μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια ανάταξης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, με ευρύτατες επιπτώσεις στο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας.

Η συνεπής εφαρμογή των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνον για τη διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την κρίση.

Οι συνθήκες επιδεινούμενης ύφεσης σε συνδυασμό με τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία επηρέασαν τις λειτουργίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο όμως παραμένει κεφαλαιακά ισχυρό, όπως αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests. Ακόμα και με βάση το πλέον ακραίο και δυσμενές σενάριο, η Eurobank EFG κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών, καθώς και μεταξύ μεγαλύτερων διεθνών ανταγωνιστών της στις αγορές της «Νέας Ευρώπης» που δραστηριοποιείται.

Στην απαιτητική αυτή συγκυρία, ο Όμιλος Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, παραμένοντας κεφαλαιακά ισχυρός και κερδοφόρος. Προτεραιότητες του Ομίλου μας παραμένουν η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκούς ρευστότητας, η θωράκιση του ισολογισμού, ο αποτελεσματικός έλεγχος των κινδύνων και ο περαιτέρω περιορισμός του λειτουργικού κόστους, για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς.

Παράλληλα, πρωταρχικός στόχος αλλά και δέσμευση του Ομίλου μας παραμένει η πολύπλευρη στήριξη των πελατών του, με κατανόηση και ευελιξία, και η ενεργός συμμετοχή του στις προσπάθειες ανάταξης των οικονομιών στις οποίες δραστηριοποιείται.»

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

«Ορισμένοι επιλέγουν για πολλά χρόνια την μοναχική πορεία, έως ότου βρεθεί ο ιδανικός "σύντροφος". Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική διοίκηση της τράπεζας. Οι συγχωνεύσεις όλων των τύπων δεν αποτελούν πανάκεια. Ωστόσο, όταν γίνονται με βάση το συμφέρον των μετόχων και της οικονομίας λειτουργούν αποδοτικά», απάντησε στην αναλύτρια της Unicredito, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης..

Νωρίτερα, η διοίκηση της Τράπεζας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στην οικονομία και την αγορά παραμένουν δύσκολες, ωστόσο όσο η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, τόσο οι αγορές θα πείθονται για την αξιοπιστία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μία σαφής σταθεροποίηση στις εκροές, ενώ ο όμιλος κατάφερε να προσελκύσει 1 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις στις αγορές της Νότιας Ευρώπης. Προέβλεψε, επίσης ότι το κόστος των καταθέσεων δεν θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο το δίμηνο Μαίος-Ιούνιος 2010.

Στο μέτωπο της ρευστότητας ο όμιλος διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεσή του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ.

Τέλος, για τις επισφάλειες υποστήριξαν ότι το "tip" ήταν το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης και τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση.

Κύρια στοιχεία των αποτελεσμάτων

- Καθαρά κέρδη Ομίλου €95εκ. το Α΄ εξάμηνο 2010, μειωμένα κατά 44% έναντι του 2009. Κέρδη Β΄ τριμήνου €34εκ.

- Βελτιωμένα κέρδη από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη €12εκ. το Α΄ εξάμηνο έναντι ζημιών πέρυσι

- Ενίσχυση καθαρών εσόδων προ προβλέψεων κατά 6,5% σε €800εκ. το Α΄ εξάμηνο

- Μείωση λειτουργικών δαπανών Ομίλου κατά 3% σε ετήσια βάση

- Αύξηση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα και μείωσή τους στο εξωτερικό

- Αύξηση υπολοίπων χορηγήσεων κατά 4% σε €58,6δισ. (νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα άνω ν €3δισ. το Α΄ εξάμηνο) παρά την περιορισμένη μείωση των καταθέσεων

- Ισχυρή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια: Δείκτης Κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης 10,6% (10,2% το Α΄ εξάμηνο 2009) και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 11,8% (11,5% το Α΄ εξάμηνο 2009)

Ανάλυση Αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου 2010

Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τη χειροτέρευση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ο όμιλος Eurobank EFG διατήρησε ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα το Α΄ εξάμηνο του 2010. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2%, οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3% και τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 6,5% το Α΄ εξάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.

Με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, ο Όμιλος σχημάτισε αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν σε €95εκ. το Α’ εξάμηνο του 2010, από €169εκ. πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα θετικές, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €12εκ., έναντι ζημιών €26εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ως αποτέλεσμα αφενός μεν της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και αφετέρου της ισχυρής παρουσίας του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 11,8% στο τέλος του Α΄ εξαμήνου, από 11,5% ένα χρόνο πριν.

Έσοδα από Τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €1,2δισ. το Α’ εξάμηνο του 2010, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε τριμηνιαία βάση τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν σε €561εκ., από €592εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2010, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους καταθέσεων. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) μειώθηκε σε 2,69% στο Α΄ εξάμηνο, από 2,78% που ήταν το Α’ τρίμηνο.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τραπεζικών εργασιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €215εκ. στο Α΄ εξάμηνο, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές και λοιπές μη τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 2% το ίδιο διάστημα και διαμορφώθηκαν σε €38εκ. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε €253εκ. και ήταν κατά 8% υψηλότερα του Α΄ εξαμήνου του 2009.

Χρηματοοικονομικά και λοιπά Έσοδα

Η επιτυχής διαχείριση των χαρτοφυλακίων αξιών του Ομίλου εξακολούθησε να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, με τα έσοδα από ομόλογα, μετοχές, παράγωγα προϊόντα και συναλλαγματικές διαφορές να διαμορφώνονται σε €90εκ. στο Α’ φετινό εξάμηνο, από €78εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές μη οργανικές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €96εκ., από €108εκ. το Α΄ εξάμηνο του 2009.


Συνολικά Έσοδα

Παρά την ύφεση, τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €1,5δισ. τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των οργανικών και λοιπών εσόδων του Ομίλου. Επισημαίνεται ότι η σύνθεση των εσόδων παραμένει ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, καθώς πάνω από 90% εξ αυτών προέρχεται από τόκους και προμήθειες.

Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων και Ποιότητα Χαρτοφυλακίου

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα το Α΄ εξάμηνο του 2010, συνέπεια της ύφεσης της οικονομίας, ενώ υποχώρησαν στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στην περιοχή.

Οι συνολικές προβλέψεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €682εκ. το Α΄ εξάμηνο του 2010, από €550εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων επηρεάστηκε αρνητικά από το δυσμενές περιβάλλον, με τους δείκτες των μη εξυπηρετουμένων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να ανέρχονται σε 6,3% και 8,1% αντίστοιχα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του Α΄ εξαμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν χαμηλότερα κατά 16% το Α΄ εξάμηνο του 2010 έναντι του Α΄ εξαμήνου 2009. Οι σωρευτικές προβλέψεις (εξαιρουμένων των εξασφαλίσεων) καλύπτουν το 54% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

***Τα αποτελέσματα εξαμήνου της EFG Eurobank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v