Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Έκτακτη εισφορά- δολάριο ροκάνισαν τα κέρδη

Θετικές προοπτικές για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

ΕΛΠΕ: Έκτακτη εισφορά- δολάριο ροκάνισαν τα κέρδη
Θετικές προοπτικές για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου.

Η διοίκηση ανέφερε πως η επίπτωση στην κερδοφορία του α΄ εξαμήνου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκτακτη εισφορά που απέδωσε ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένων και των 7 εκατ. ευρώ από την κατά 35% συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ, αλλά και από την ανατίμηση του δολαρίου τον Ιούνιο του 2010, που επιβάρυνε την αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων σε δολάριο.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η επίπτωση αυτή υπήρξε συγκυριακή και πως τους επόμενους μήνες η συναλλαγματική ισοτιμία διόρθωσε την αρνητική επίδραση στα δάνεια του ομίλου. Επιπλέον, ανέφερε ότι θεωρεί πως θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για περαιτέρω βελτίωση της δανειακής μόχλευσης στο 25% - 35% από 43% όπου διαμορφώθηκε στα τέλη του α΄ εξαμήνου 2010.

Επίσης, επισημάνθηκε πως οι πρωτοβουλίες περιορισμού του λειτουργικού κόστους απέδωσαν κέρδος 32 εκατ. ευρώ εντός του α΄ εξαμήνου, ενώ ο ετήσιος στόχος αφορά στα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην πορεία των υψηλών επενδύσεων του ομίλου, η διοίκηση εκτίμησε ότι οι εργασίες εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στην Ελευσίνα στα τέλη του 2011.

Τέλος, αναφέρθηκε πως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της μικτής θυγατρικής Elpedison στη Θίσβη θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 3ου τριμήνου του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v