Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική αύξηση μεγεθών για Εθνική στο α’ 6μηνο

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2004 της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να ενισχύονται κατά 20%, στα 312,8 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις 7 χρηματιστηριακών, όπως τις συγκέντρωσε το euro2day.gr, προέβλεπαν ενίσχυση 11% στα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες.

Σημαντική αύξηση μεγεθών για Εθνική στο α’ 6μηνο
Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς κινήθηκαν τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου 2004 του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αποτελώντας για μια ακόμη φορά θετική έκπληξη.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 20% στο πρώτο εξάμηνο του 2004, διαμορφούμενα στα 312,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, με βάση τις εκτιμήσεις 7 χρηματιστηριακών εταιριών που παρουσίασε το euro2day.gr, αναμενόταν να παρουσιάσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της τάξεως των 290,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όπου τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας είχαν διαμορφωθεί σε 260,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 285,4– 297,3 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν στα 221,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με 186,61 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 18,87%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 683,5 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 12%.

Σε επίπεδο β’ τριμήνου, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες σημείωσαν αύξηση κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στα 167,1 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά αποτελέσματα του ομίλου, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 224,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,4% σε σχέση με το πρώτου εξάμηνο του 2003 και κατά 17,8% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Οι επιδόσεις αυτές του Ομίλου οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων του, η οποία μετά από φόρους, διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών (20% στο β! 3μηνο έναντι 15,3% στο 2003).

Ανάλογη τάση καταγράφεται στην απόδοση του ενεργητικού του Ομίλου, η οποία βελτιώνεται κατά 17 μονάδες βάσης από 1,02% το 2003 σε 1.19% στο πρώτο εξάμηνο του 2004.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε σε 25,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 20%.

Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες του πρώτου εξαμήνου πέρυσι κατά 68%.

Η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών σημειώθηκε στις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, οι οποίες στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθαν σε 655 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και καρτών του Ομίλου προσέγγισαν τα 3,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 25%.

Δυναμικό ρυθμό αύξησης της τάξης του 40% σε ετησιοποιημένη βάση εμφανίζουν οι χορηγήσεις επαγγελματικής πίστης οι οποίες προσεγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ.

Η θετική ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας στον τομέα της χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών επιβεβαιώνεται από τη συνεχή διεύρυνση του πελατολογίου της και υπογραμμίζεται από την προσέλκυση 3700 νέων πελατών στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου 2004.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, στην ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου συνέβαλε η συγκράτηση του κόστους.

Σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα του 2003, τα έξοδα διοίκησης του Ομίλου σημειώνουν μικρή αύξηση κατά 1,4%, ενώ οι δαπάνες προσωπικού αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 5,6%.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες προσωπικού στο πρώτο εξάμηνο του 2004 ενσωματώνουν την επίπτωση της αύξησης των ονομαστικών μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η συστηματική προσπάθεια του Ομίλου για τη συγκράτηση του κόστους αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας σε 61,2% έναντι 64% στο πρώτο εξάμηνο του 2003 και 64,6% στο προηγούμενο έτος.

Επίσης σημαντική συμβολή στην κερδοφορία του Ομίλου είχε η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου εξωτερικού, τα κέρδη του οποίου διαμορφώθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα 52,9 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της κερδοφορίας του δικτύου εξωτερικού προέρχεται αποκλειστικά από τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας όπου σημειώνεται αύξηση κατά 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η βελτίωση των οργανικών εσόδων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην κατά 33% αύξηση του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος και την κατά 13% άνοδο των καθαρών προμηθειών σε σχέση με το α! 6μηνο 2003.

Παρά τη σημαντική επέκταση των χορηγητικών χαρτοφυλακίων του Ομίλου, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου (Τier I ratio) διατηρείται στα επίπεδα του 10%, ο δε συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωματικών κεφαλαίων, εκτιμάται σε 12,6%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2004 της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αράπογλου ανέφερε:

”Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν την ηγετική μας θέση στην αγορά και αναδεικνύουν τη μοναδική πελατειακή μας βάση ως το κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τράπεζας και του Ομίλου.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 167 εκατ. ευρώ, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 20% και τα κέρδη ανά μετοχή στο πρώτο εξάμηνο προσέγγισαν τα 0,67 ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη απόδοση τριμήνου των τελευταίων ετών και αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας τα προσεχή τρίμηνα με πυλώνες την επέκταση στο πυρήνα των εργασιών μας στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εκλογίκευση της λειτουργικής μας υποδομής με στόχο τη καλύτερη δυνατή απόδοση στους μετόχους μας και την κοινωνία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v