Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σέλμαν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απολύσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες απολύσεις προσωπικού προκειμένου να προσαρμόσει τα κόστη λειτουργίας της στα δεδομένα της κρίσης αφήνει η διοίκηση της Σέλμαν.

Σέλμαν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απολύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες απολύσεις προσωπικού προκειμένου να προσαρμόσει τα κόστη λειτουργίας της στα δεδομένα της κρίσης αφήνει η διοίκηση της Σέλμαν, η οποία έκλεισε το α΄ εξάμηνο με αύξηση πωλήσεων και ζημίες προ φόρων 17,5 εκατ. ευρώ λόγω σχηματισμού πρόβλεψης 10 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σέλμαν κατά το α΄ εξάμηνο ανήλθε στα 43,5 εκατ. ευρώ έναντι 40,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο 6,3%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 8,4% από 5,1% το α΄ εξάμηνο του 2009, ενώ η Σέλμαν μείωσε τα έξοδα διοίκησης - διάθεσης και διενήργησε αποσβέσεις 4,6 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία εμφάνισε ζημίες 11,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εξαιτίας του σχηματισμού πρόβλεψης 10 εκατ. ευρώ για απαιτήσεις της από τη ΔΑΡΜΑΚ, παρά τη συμφωνία σταδιακής αποπληρωμής τους που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έτσι, η Σέλμαν σε επίπεδο ομίλου το α΄ εξάμηνο εμφάνισε ζημίες προ φόρων 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 10,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν στα 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 11,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητας του ομίλου, τα αποθέματα μειώθηκαν στις 30/6 στα 33,5 εκατ. ευρώ έναντι 33,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 και οι απαιτήσεις από πελάτες στα 42,8 εκατ. ευρώ από 47,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο δανεισμός του ομίλου παρουσίασε πτώση στα 109,5 εκατ. ευρώ έναντι 115,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Επιπλέον, αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 14,07 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά. Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατεθούν για μείωση του δανεισμού και για κεφάλαιο κίνησης.

Τροποποιήσεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 58% στο α΄ εξάμηνο χάρη στη νέα τιμολογιακή πολιτική για επανάκτηση μεριδίου αγοράς και ενίσχυσης των εξαγωγών.

Εξαιτίας όμως της βουτιάς που καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, η διοίκηση της Σέλμαν τροποποίησε τη στρατηγική της, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας. Έτσι, ενώ τα δύο εργοστάσια της εταιρίας -στην Κομοτηνή και στο Βασιλικό Εύβοιας- λειτούργησαν πλήρως στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, εν συνεχεία ο βαθμός απασχόλησης μειώθηκε.

Το εργοστάσιο της Εύβοιας τέθηκε εκτός λειτουργίας από την 1η Ιουνίου έως και τις 12 Ιουλίου λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις συναδέλφων τους και προκειμένου να αποτραπούν νέες απολύσεις.

Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα εξαμήνου, να προχωρήσει σε νέα αναδιοργάνωση ειδικοτήτων και σε μείωση του προσωπικού της ώστε να αναχαιτιστούν περαιτέρω ζημίες και να εξυγιανθεί η βιομηχανία ξύλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v