Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-ΑτΕ: Τα ντεσού της συμφωνίας για το ρεύμα

Οφέλη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Αλουμίνιον της Ελλάδος περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από πολυετή και σκληρή διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές. Τι προβλέπει η συμφωνία.

ΔΕΗ-ΑτΕ: Τα ντεσού της συμφωνίας για το ρεύμα
Οφέλη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Αλουμίνιον περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από πολυετή και σκληρή διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές.

Πέρα από την οριστικοποίηση των όρων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη βιομηχανία από τη ΔΕΗ, οι οποίοι εγκρίθηκαν παμψηφεί από το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, διευθετήθηκε παράλληλα και το χρέος που είχε συσσωρεύσει η Αλουμίνιον προς της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους, ύψους 90 εκατ. ευρώ της ΑτΕ προς τη ΔΕΗ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με έντοκες δόσεις εντός της προσεχούς πενταετίας.

Για αρχή πάντως, η ΔΕΗ αναμένεται να εισπράξει άμεσα 20 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου, μοναδικό βασικό μέτοχο της ΑτΕ. Πέραν της ρύθμισης των χρεών, η συμφωνία τιμολόγησης ρεύματος προς τη βιομηχανία από πηγές του ομίλου Μυτιληναίου θεωρείται ικανοποιητική και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ για 4.710 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τιμολόγιο 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες η Αλουμίνιον θα προμηθεύεται από τη δική της μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται τέλος ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην Αλουμίνιον να επεκτείνει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 35.000 τόνους, έχοντας λύσει το ενεργειακό της ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v