Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έδειξε το stress test που έτρεξε η Εμπορική

Περαιτέρω αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, ιδιαίτερα στις ΜμΕ, εξαιτίας του περιορισμού της ρευστότητας, της μείωσης στην κατανάλωση και της αύξησης στην ανεργία προβλέπει η διοίκηση της Εμπορικής.

Τι έδειξε το stress test που έτρεξε η Εμπορική
Περαιτέρω αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας του περιορισμού της ρευστότητας, της μείωσης στην κατανάλωση και της αύξησης στην ανεργία προβλέπει η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, προχωρώντας σε αύξηση των προβλέψεων και σε ενίσχυση της πολιτικής ανάκτησης δανείων.

Μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε να αξιολογήσει την επίδραση από τις επιπτώσεις της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο δανείων της και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης που τρέχει για την τετραετία 2010-13.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε ένα υποθετικό stress test λαμβάνοντας υπόψη διάφορα οικονομικά σενάρια. Το τεστ αντοχής που έτρεξε έδειξε ότι ακόμη και στην περίπτωση βαθύτερης ύφεσης και επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών τα βασικά μεγέθη της τράπεζας παραμένουν σταθερά.

Με βάση το υποθετικό σενάριο, το σύνολο του κόστους κινδύνου για τα έτη 2010-13 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, μέγεθος που θα επιβαρύνει κυρίως τα έτη 2010 και 2011.

Στην έκθεση της διοίκησης που συνοδεύει την αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου η διοίκηση της Εμπορικής αναφέρει ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης για την τετραετία 2010-13 ενσωματώνει την επίπτωση που θα υπάρξει από πιθανή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στους δείκτες ποιότητας χαρτοφυλακίου.

Ο στόχος του σχεδίου για επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία το 2012 παραμένει σταθερός και σύμφωνα με την Εμπορική επαληθεύτηκε και από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν.

Παρά το γεγονός πως βραχυπρόθεσμα τα περιθώρια κέρδους σε επίπεδο καθαρών τραπεζικών εσόδων βελτιώθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του προβλεπομένου από το σχέδιο, μεσοπρόθεσμα αναμένεται να πιεστούν λόγω της επιβράδυνσης στην πιστωτική επέκταση.

Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπεται πως θα επιτευχθεί υψηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μείωση λειτουργικών εξόδων, εξέλιξη που από τη διοίκηση της Εμπορικής πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τα λειτουργικά κέρδη σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένει το σχέδιο.

Για πρώτη φορά, επιπλέον, εκδηλώνεται αισιοδοξία ως προς την ταχύτερη ευόδωση του στόχου λόγω του βελτιωμένου περιθωρίου κέρδους που σημειώνεται σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v