Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Δημιουργία εταιρείας transfer στο προσωπικό

Σε αναμονή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Deutsche Telekom για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του Οργανισμού βρίσκεται ο ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
OTE: Δημιουργία εταιρείας transfer στο προσωπικό
Σε αναμονή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Deutsche Telekom για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του Οργανισμού βρίσκεται ο ΟΤΕ.
 
Μετά την ένταση που δημιούργησαν το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου περί αλλαγής της διοίκησης πλέον θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι η σχετική απόφαση θα παραπεμφθεί για τον Αύγουστο μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το β’ τρίμηνο του 2010.

Σιγά – σιγά όμως κριτική αναπτύσσεται και στο εσωτερικό του Οργανισμού για τους χειρισμούς των δύο μεγαλομετόχων σε ότι αφορά την διοίκηση της εταιρείας καθώς, όπως επισημαίνεται, η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την διοίκηση οδηγεί σε απραξία.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη διοίκηση

Στο παρασκήνιο πάντως εξακολουθούν να ακούγονται ονόματα για τους πιθανούς διαδόχους του κ. Παναγή Βουρλούμη με τις περισσότερες αναφορές να γίνονται στους, προσφάτως τοποθετηθέντες στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, κκ. Μπλέτσα και Καραμούζη ενώ μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων φέρεται και ο κ. Τζωρτζάκης.

Οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες έχουν ένα κοινό μειονέκτημα το οποίο σχετίζεται με την επιδίωξη της γερμανικής πλευράς το πρόσωπο, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε κοινό πρόσωπο για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, να προέρχεται από το εσωτερικό του ΟΤΕ ώστε να έχει και καλή γνώση της εταιρείας.

Η συζήτηση συνεχίζεται και δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπάρχουν εξελίξεις στην επικείμενη επαναληπτική γενική συνέλευση της Παρασκευής.

Στόχος η μείωση του κόστους προσωπικού

Η υφιστάμενη διοίκηση πάντως συνεχίζει να δουλεύει πάνω στο σχεδιασμό της για τον ΟΤΕ των επόμενων χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται, κατά το πρότυπο της Deutsche Telekom, η δημιουργία εταιρείας transfer στην οποία θα μεταφερθεί μέρος του προσωπικού του ΟΤΕ που θα συνεχίσει να εργάζεται για τον Οργανισμό αλλά το κόστος των υπαλλήλων αυτών δεν θα βαρύνει την μητρική εταιρεία αλλά την θυγατρική.

Το μοντέλο αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από την DT η οποία «μετέφερε» στην θυγατρική που δημιούργησε περίπου 50.000 υπαλλήλους. Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην γερμανική αγορά πάνω από έξι χρόνια έχει επεκτείνει την δραστηριότητά της παρέχοντας υπηρεσίες και σε άλλες, εκτός DT, εταιρείες.

Στα 1.600 άτομα υπολογίζεται το πλεονάζον προσωπικό το 2013

Το σενάριο δημιουργίας εταιρείας transfer φαίνεται ότι συζητιέται από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη μείωσης του κόστους για την μητρική εταιρεία, ωστόσο τονίζουν ότι αν αυτό γίνει θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους ούτε να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η μείωση του κόστους προσωπικού είναι απαραίτητη για τον ΟΤΕ ο οποίος έχει σήμερα ένα κόστος πολύ υψηλότερο από αντίστοιχους οργανισμούς της Ευρώπης. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει από την πλευρά της διοίκησης υπολογίζεται ότι το έτος 2013 το πλεονάζον προσωπικό θα φτάνει τα 1.600 άτομα.

Στον αριθμό αυτών δεν υπολογίζονται όσοι θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία, ωστόσο εκτιμάται ότι οι αποχωρήσεις λόγω σύνταξης θα είναι λιγότερες από 800 άτομα. Την ίδια ώρα το «μαχαίρι» της κυβέρνησης στην εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου έχει δέσει τα χέρια της διοίκησης που αναζητά λύσεις για το κρίσιμο αυτό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v