Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορασίδης: Σε αδιέξοδο η συνέχιση λειτουργίας της

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται εδώ και μήνες η λειτουργία του λιανικού δικτύου ηλεκτρικών Ράδιο Κορασίδη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών και προμήθειας εμπορευμάτων.

Κορασίδης: Σε αδιέξοδο η συνέχιση λειτουργίας της
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται εδώ και μήνες η λειτουργία του λιανικού δικτύου ηλεκτρικών Ράδιο Κορασίδη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αφενός αντιμετωπίζει θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών και προμήθειας εμπορευμάτων και αφετέρου αδυνατεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Η αλυσίδα, η οποία μετά τη μεταβίβασή της από τη MIG ελέγχεται από τα τέλη του 2009 από την κυπριακή Lilavois Trading, εταιρία συμφερόντων του κ. Β. Ευαγγελάτου, πρότερου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, υφίσταται την επίπτωση από την κρίση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών ειδών, η οποία επιτάθηκε τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης Ευαγγελάτου, η εταιρία έχει καταρτίσει ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπου ωστόσο προβλέπεται η συμμετοχή των εργαζομένων, τη συναίνεση των οποίων η εταιρία δεν έχει εξασφαλίσει ούτε κατ’ ελάχιστον.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Ράδιο Κορασίδη πρότεινε τη δημιουργία αυτόνομων επιχειρήσεων ανά κατάστημα με τη μορφή ΕΠΕ, στις οποίες το 49% θα λάμβαναν οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι. Το 51% θα ελεγχόταν από τη μητρική, η οποία θα παρείχε κεντρικά υπηρεσίες (αποθήκευση, προμήθειες, μάρκετινγκ) προς τα μέλη-επιχειρήσεις της αλυσίδας.

Στόχος της πρότασης ήταν -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και η ενεργοποίηση των εργαζομένων στο δίκτυο ώστε να αναζωογονηθεί η εμπορική λειτουργία.

Η πρόταση, ωστόσο, δεν έχει γίνει δεκτή και η διοίκηση της Ράδιο Κορασίδη στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται χωρίς εναλλακτικό πλάνο αντίδρασης. Πηγές της διοίκησης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, αν και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των οφειλών και των υποχρεώσεων, είναι άγνωστο για πόσο θα διατηρηθεί η ικανότητα αυτή.

Σημειώνεται δε ότι η εταιρία αδυνατεί να καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να προφυλαχτεί από πιστωτές και να κερδίσει χρόνο, καθώς υπάρχει νομικό κώλυμα, δεδομένης της πρότερης υπαγωγής της στο άρθρο 44 του παλαιότερου πτωχευτικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κορασίδης είχε υπαχθεί στο άρθρο 44 το 2005 και είχε προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών με μετοχοποίηση οφειλών αλλά και δεσμεύσεις αποπληρωμής.
 
Σημειώνεται ότι η αλυσίδα, που ελέγχει σήμερα 38 καταστήματα, το 2009 παρουσίασε μειωμένο τζίρο στα 36 εκατ. ευρώ από 37,7 εκατ. ευρώ το 2008, οι ζημίες της χρήσης ανέρχονταν σε 27,2 εκατ. ευρώ από 58,7 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ η καθαρή της θέση εξακολουθούσε να είναι αρνητική κατά 45,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v