Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Η ακτινογραφία της Polbank

Η ακτινογραφία των μεγεθών της Polbank, της θυγατρικής της Eurobank που αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Το δίκτυο καταστημάτων και η ανάγκη για "φρέσκο" χρήμα.

Eurobank: Η ακτινογραφία της Polbank
Ο όμιλος Eurobank επιβεβαίωσε χθες ότι αναζητά στρατηγικό εταίρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων του στην Πολωνία.

Το τεχνικό μέρος της διαδικασίας (κατάθεση αίτησης λήψης άδειας πιστωτικού ιδρύματος για την Polbank) έχει ήδη κινηθεί. Μαζί του και η διερεύνηση στρατηγικού, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν συζητήσεις με συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο.

Στόχος της συνεργασίας θα είναι ο διπλασιασμός του συνόλου του ενεργητικού της Polbank, μεσοπρόθεσμα, με ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των μεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα η Polbank διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και σημείων πώλησης (335 καταστήματα και σημεία πώλησης τύπου Open 24), αλλά χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα. Στελέχη του ομίλου εκτιμούν ότι με την προσθήκη επιπλέον 100 - 150 καταστημάτων η Polbank θα διαθέτει ικανοποιητική κάλυψη της πολωνικής αγοράς.

Ο στόχος, όμως, του διπλασιασμού του συνόλου του ενεργητικού της απαιτεί κεφάλαια. Στις 31 Μαρτίου 2010 οι συνολικές χορηγήσεις της Polbank ανέρχονταν σε 4,9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις της σε μόλις 2,8 δισ. ευρώ και τα συνολικά assets της σε 5,6 δισ. ευρώ.

Όπως για κάθε νέα τράπεζα σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, οι χορηγήσεις έτρεξαν και υψηλότερα των καταθέσεων. Για τον διπλασιασμό του ενεργητικού θα απαιτηθεί επομένως φρέσκο χρήμα το οποίο θα βάλει, λογικά, ο στρατηγικός επενδυτής μέσω ΑΜΚ και απόκτησης ποσοστού στην Polbank.

Τα ατού της τράπεζας είναι ότι διαθέτει χαμηλό δείκτη δανείων σε καθυστέρηση (μόλις στο 2,7% του συνόλου των χορηγήσεών της), κατέχει την 8η θέση, σε μερίδιο αγοράς, στη λιανική τραπεζική και ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και σημείων πώλησης.

Το α΄ τρίμηνο του 2010 εμφάνισε ζημία 4,1 εκατ. ευρώ, με θετικό όμως λειτουργικό αποτέλεσμα καθώς τα έσοδά της ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ και τα έξοδά της σε 36 εκατ. ευρώ.

Το 2009 εμφάνισε συνολικά ζημία 39 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων προβλέψεων. Ενδιαφέρον είναι όμως ότι το ύψος των ζημιών επιβραδύνθηκε σημαντικά από το Q4 του 2009 (6 εκατ. ευρώ) και η τάση συνεχίστηκε και στο Q1 του 2010.Το 2008 εμφάνισε -για πρώτη φορά- κέρδη ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v