Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

COSMOTE: Ψηφιοποίηση του αρχείου της Ανδρίτσαινας

Με αφορμή την ολοκλήρωση της Ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, η COSMOTE στήριξε την επίσημη παρουσίαση του Συλλεκτικού Τόμου του Ιστορικού Αρχείου.

COSMOTE: Ψηφιοποίηση του αρχείου της Ανδρίτσαινας
Με αφορμή την ολοκλήρωση της Ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, η COSMOTE, ο Δήμος Ανδρίτσαινας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την επίσημη παρουσίαση του Συλλεκτικού Τόμου του Ιστορικού Αρχείου, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Τόμος, ο οποίος εκδόθηκε σε 2.500 αριθμημένα αντίτυπα, αποτελεί παρακαταθήκη ενός σημαντικού έργου για τη διατήρηση του πολιτισμού, την προώθηση της παιδείας και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές. Μεταξύ των σημαντικών εγγράφων που εμπεριέχονται σε αυτόν είναι οι επιστολές του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του Βασιλιά Όθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτρη Πλαπούτα, κ.ά.

Τον πρώτο τόμο της συλλεκτικής έκδοσης, δώρισε τιμητικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία και δήλωσε: «Ο συνδυασμός και η συνεργασία είναι το ζητούμενο στη σημερινή κοινωνία. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έφυγε από την ακαδημαϊκή δουλειά και μπήκε στην κοινωνία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε πέρα από τα γνωστά δεδομένα. Μια μεγάλη Ελληνική εταιρεία έκανε πράξη την εταιρική κοινωνική ευθύνη επενδύοντας τα κέρδη της στο κοινωνικό, επιστημονικό, περιβαλλοντικό, πολιτισμικό τομέα κάθε χώρας».

Σημειώνεται, ότι η COSMOTE συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του πολύπλευρου έργου στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο, όταν η Βιβλιοθήκη και το εξαιρετικής σημασίας και αξίας περιεχόμενό της, κινδύνεψαν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της ιστορίας και του πολιτισμού, η COSMOTE στήριξε το έργο αυτό, παρέχοντας ένα σύγχρονο μηχάνημα ψηφιοποίησης στη Βιβλιοθήκη και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης αλλά και έργα βελτίωσης των κτιριακών της υποδομών. Mε το κύρος και την εντατική εργασία της επιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ., η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στο παγκόσμιο δίκτυο ψηφιοποιημένων βιβλιοθηκών (http://blog.libver.gr/andritsaina).

«Σήμερα, η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας μπαίνει στην ψηφιακή εποχή. Ερευνητές, εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας, μπορούν να διαβάσουν ηλεκτρονικά ένα μοναδικό υλικό ανεκτίμητης αξίας που μετρά 2 αιώνες. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης αποτελεί ένα «δυνατό» παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας μιας ιδιωτικής εταιρείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Πανάς από την πλευρά του με συγκίνηση μίλησε για το πολύπλευρο έργο του Πανεπιστημίου στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, αλλά και τους φοιτητές τους να εμπλέκονται ενεργά στην κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησε και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο οποίος εκ μέρους της κοινότητας ευχαρίστησε τις ομάδες του Α.Π.Θ. και της COSMOTE όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος «για την κατάθεση ψυχής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v