Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΡΟΜ: Αναδιάρθρωση δανεισμού, ΑΜΚ και νέα σχέδια

Σε αναδιάρθρωση δανεισμού κα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσει τη μόχλευση αλλά και την κεφαλαιακή της επάρκεια προχωρά η εταιρία Euromedica.

ΕΥΡΟΜ: Αναδιάρθρωση δανεισμού, ΑΜΚ και νέα σχέδια
Σε αναδιάρθρωση δανεισμού κα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσει τη μόχλευση αλλά και την κεφαλαιακή της επάρκεια προχωρά η εταιρία Euromedica.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, κ.Θ.Λιακουνάκο η ρευστότητα των εταιριών του κλάδου υπηρεσιών υγείας έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των ασφαλιστικών εταιριών, και εκτίμησε ότι η καθυστέρηση θα διευρυνθεί περαιτέρω κατά 2 με 3 μήνες, ασκώντας πιέσεις στο σύνολο της αγοράς.

Στο τέλος του 2009, οι απαιτήσεις του ομίλου ανέρχονταν σε 120 εκατ. ευρώ περίπου εκ των οποίων τα 80 αφορούσαν απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2010, καταγράφηκε τάση αύξηση των απαιτήσεων.

Σ’αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με consortium τραπεζών και ξένο θεσμικό για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους 195 εκατ.ευρώ με δάνειο 7ετούς ορίζοντα, το οποίο θα ορθολογικοποιήσει τη μόχλευση των κεφαλαίων του ομίλου.

Παράλληλα, προωθεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης αλλά και των επενδύσεών που προγραμματίζει.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Euromedica έχει περιορίσει το επενδυτικό του πρόγραμμα στα 100 εκατ. ευρώ από 250 εκατ.ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, και προωθεί τη δημιουργία πέντε νέων μονάδων στην ελληνική επικράτεια.

Υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, ο όμιλος προχώρησε επίσης σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τα μεγέθη του 2010. Σε επίπεδο τζίρου εκτιμά ότι θα παρουσιάσει σταθερότητα σε σχέση με το 2009, στα 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ αντίθετα προβλέπει πτώση κατά 15% στα κέρδη EBITDA, στα 40 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το 2009.

Επεκτάσεις

Ο όμιλος διατηρεί τον εξωστρεφή του προσανατολισμό και εκτός από την Αλβανία όπου ήδη διαθέτει 5 μονάδες αναζητά συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς και σε Τουρκία, Λιβύη και Αίγυπτο.

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε διατεθειμένη να διεκδικήσει το management δημόσιων νοσοκομείων εφόσον εξασφαλιστούν διαφανείς όροι στη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ.Λιακουνάκος, ενδέχεται να διεκδικήσει εκ νέου το management του «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v