Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πρώτο φορτίο LNG-Ανακατατάξεις στην αγορά

Την Τετάρτη αναμένεται να παραληφθεί από τη ΔΕΗ το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει η Επιχείρηση.

ΔΕΗ: Πρώτο φορτίο LNG-Ανακατατάξεις στην αγορά
Την Τετάρτη αναμένεται να παραληφθεί από τη ΔΕΗ το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει η Επιχείρηση, επικυρώνοντας πλέον την οριστική απελευθέρωση της αγοράς όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Μετά τους ιδιώτες εισαγωγείς, τον όμιλο Μυτιληναίου και τη Motor Oil, που έχουν ήδη εισαγάγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και η ΔΕΗ έχει ζητήσει να ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για εκφόρτωση στη Ρεβυθούσα υγροποιημένου αερίου, που θα προμηθευτεί μέσω της ιταλικής εταιρίας ENI.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ με συνολική κατανάλωση της τάξεως του 1,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου για το 2010, στοχεύει να καλύψει το 12% - 15% των αναγκών της με φθηνό LNG.

Έτσι, πέραν του ανωτέρω πρώτου φορτίου 63.000 κυβικών μέτρων (υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αεριοποιημένου καυσίμου), η ΔΕΗ προγραμματίζει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την τμηματική προμήθεια 300.000 ακόμη κ.μ. LNG. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, υπολογίζεται ότι θα παραλάβει 4 φορτία των 75.000 κ.μ. περίπου τον μήνα έως τον Νοέμβριο του 2010.

Σημειώνεται ότι η διαφορά τιμής LNG και φυσικού αερίου από αγωγούς (κύριο προϊόν της ΔΕΠΑ) έχει διαμορφώσει τάση υπέρ του υγροποιημένου καυσίμου, παρά τα μεταφορικά κόστη που το βαρύνουν. Ενδεικτικά, μία μονάδα gigacalorie υγροποιημένου φυσικού αερίου τιμάται στα 6,2 δολάρια έναντι 10 δολαρίων για την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου από αγωγό.

Το ενδιαφέρον για απευθείας εισαγωγές LNG από ιδιώτες και τρίτους φορείς πέραν της ΔΕΠΑ πυκνώνει καθώς μόνο τον Ιούλιο το 65% των εκφορτώσεων στο terminal της Ρεβυθούσας αφορά στο φορτίο της ΔΕΗ και ένα ακόμη του ομίλου Μυτιληναίου (65.000 κ.μ.), που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Αλουμίνιον.

Πέραν της ΔΕΗ και των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil, ενδιαφέρον για το φθηνό LNG έχουν εκδηλώσει τόσο η Elpedison για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας της Θεσσαλονίκης όσο και ο όμιλος TEPNA για τη μονάδα ΗΡΩΝ 1, που ήδη λειτουργεί, αλλά και για την ΗΡΩΝ 2, η οποία εντός του καλοκαιριού θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v