Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΤΙΚΑΤ: Στα 113 εκ. η προσφορά ΑΤΕ για Ατ. Οδό

Δέκα εκατομμύρια ευρώ είναι η διαφορά μεταξύ των οικονομικών προτάσεων τις οποίες έχουν υποβάλει η Αγροτική Τράπεζα και η ομάδα των Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ, που χωρίζουν τους δύο ομίλους από τον πλήρη έλεγχο της Αττικής Οδού.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΤΤΙΚΑΤ: Στα 113 εκ. η προσφορά ΑΤΕ για Ατ. Οδό
Δέκα εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι η διαφορά μεταξύ των οικονομικών προτάσεων που έχουν υποβάλει η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από τη μια πλευρά και η ομάδα των Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ από την άλλη, χωρίζουν τους δύο κατασκευαστικούς ομίλους από τον πλήρη έλεγχο του έργου της Αττικής Οδού.

Οι δύο μεγαλομέτοχοι του έργου παραχώρησης, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή κατέχουν συνολικά το 90% της εταιρίας λειτουργίας και διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου (59,2% η Ελλάκτωρ και 30,8% η J&P Άβαξ), έχουν τη δυνατότητα μέχρι την προσεχή Τετάρτη 7 Ιουλίου να ασκήσουν το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης και προσφέροντας τίμημα ανάλογο αυτού της ΑΤΕ να αποκτήσουν το επιπλέον 9,9% της Αττικής Οδού από την Αττικάτ.

Η προσφορά που είχαν κάνει η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ τον περασμένο Απρίλιο προς την εταιρία του κ. Παναγιώτη Πανούση ανερχόταν, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στο ποσό των 103 εκατ. ευρώ.
 
Το τίμημα αυτό, που θεωρήθηκε χαμηλό, αλλά και μια σειρά εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν και ενδέχεται να δημιουργούσαν πρόβλημα στους αγοραστές (όπως το γεγονός ότι το μερίδιο της Αττικάτ ήταν ενέχυρο στις πιστώτριες τράπεζες) οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις μεταξύ των εταιριών - μετόχων της Αττικής Οδού.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων που είχαν επί δύο μήνες οι Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ και Αττικάτ, η Αγροτική Τράπεζα -ενεργώντας προφανώς με την «ιδιότητα» του βασικού πιστωτή της τεχνικής εταιρίας του κ. Πανούση- παρενέβη και υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του προς πώληση ποσοστού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ΑΤΕ είναι 113 εκατ. ευρώ, δέκα εκατομμύρια ευρώ υψηλότερη δηλαδή σε σχέση με την προσφορά των Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η προσφορά της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για την τύχη του ποσοστού της Αττικάτ στην Αττική Οδό, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι απόλυτα σίγουρο αν τελικά θα καταλήξει στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Από την πλευρά των δύο μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, οι προθέσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν μέχρι τη λήξη της χρονικής προθεσμίας (αν δηλαδή θα υποβάλουν νέα προσφορά ή αν θα αποσυρθούν από τη διεκδίκηση του προς πώληση ποσοστού) δεν έχουν ξεκαθαρίσει και φαίνεται ότι όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.
 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στελέχη του ενός ομίλου υποστηρίζουν πως είναι απίθανο να κατατεθεί νέα προσφορά, τη στιγμή που από τον άλλο κατασκευαστικό όμιλο δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και από τις δύο πλευρές επισημαίνεται ότι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ θα λειτουργήσουν συντονισμένα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, ότι οι δύο όμιλοι αντιμετωπίζουν σε γενικές γραμμές θετικά την προοπτική συνεργασίας με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στο πλαίσιο της Αττικής Οδού, ιδίως ενόψει της δημοπράτησης των επεκτάσεων του αυτοκινητοδρόμου τον επόμενο χρόνο και της ανάγκης εξασφάλισης χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v