Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Νέο σύστημα ανίχνευσης εγκλήματος

Ένα προηγμένο σύστημα ανίχνευσης και πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος, που πλήττει τους τομείς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, εγκαθιστά η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας στην προστασία των λειτουργιών της και των πελατών της, κυρίως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πειραιώς: Νέο σύστημα ανίχνευσης εγκλήματος
Ένα προηγμένο σύστημα ανίχνευσης και πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος, που πλήττει τους τομείς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, εγκαθιστά η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας στην προστασία των λειτουργιών της και των πελατών της, κυρίως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς εφάρμοσε ένα νέο λογισμικό σύστημα που ονομάζεται SafeGuard, προκειμένου να εντοπίσει και να συμβάλλει στην πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το λογισμικό σύστημα SafeGuard αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ (μόλις λίγες εβδομάδες) με στενή συνεργασία μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας ”Πειραιώς Direct Services Α.Ε.” (PDS), το τμήμα έκδοσης και διαχείρισης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, της ”ABC Α.Ε.” (ABC) και την εταιρεία ”TPP”, η οποία επεξεργάζεται τις εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές της Τράπεζας, του τμήματος Πληροφορικής Τεχνολογίας της Τράπεζας και της ”Synectics Ltd”, μια κυπριακή εταιρεία που αναπτύσσει και προωθεί κορυφαίο λογισμικό στον τραπεζικό τομέα με πελάτες από το Ομάν έως την Ιρλανδία Ireland.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, το σύστημα SafeGuard θα χρησιμοποιηθεί από την ABC για τις λειτουργίες απόκτησης και επεξεργασίας στοιχείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη των παράνομων δραστηριοτήτων στα εμπορικά καταστήματα της Τράπεζας.

Τονίζεται, πως αυτές οι παρανομίες πραγματοποιούνται, για παράδειγμα, μέσω της χρήσης κλεμμένων ή αντιγραμμένων καρτών (skimmed), ένας όρος που αναφέρεται στην αντιγραφή της μαγνητικής ταινίας και στη φωτογράφιση του PIN της κάρτας, την ώρα που πληκτρολογείται, ώστε να δημιουργηθεί μια πλαστή κάρτα (αντίγραφο).

Με αυτόν τον τρόπο, και η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και τα εμπορικά της καταστήματα θα προστατεύονται από τον 24ωρο μηχανισμό προστασίας, τον οποίο θα χειρίζεται η Τράπεζα και η ABC.

Ταυτόχρονα, η PDS θα χρησιμοποιεί το σύστημα SafeGuard για να παρακολουθεί τις χρεωστικές και πιστωτικές της κάρτες, ώστε να εντοπίζει και να καταπολεμά γρήγορα τις παράνομες δραστηριότητες.

Το σύστημα θα παρακολουθεί τόσο τις συναλλαγές της VISA και της MasterCard όσο και τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα χρησιμοποιήσει το σύστημα SafeGuard για να παρακολουθεί τις συναλλαγές των κατόχων καρτών της, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, το σύστημα SafeGuard θα παρακολουθεί όλο το εικοσιτετράωρο το δίκτυο ATM της Τράπεζας και σε περίπτωση ασυνήθιστης ή ύποπτης συμπεριφοράς θα προβαίνει σε έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Τέλος, σημειώνεται, πως αν και η συνεργασία γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές προθεσμίες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Synectics κατάφεραν να εδραιώσουν ”Live” λειτουργίες πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά συνέπεια το σύστημα θα αποδειχθεί ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση κάθε παράνομης δραστηριότητας κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v