Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean:Τα οφέλη από την ένταξη στη Star Alliance

Σημαντικά οφέλη από την ένταξή της στη συμμαχία Star Alliance αναμένεται ότι θα έχει η Aegean Airlines η οποία είναι η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρία που γίνεται δεκτή στη μεγαλύτερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Aegean:Τα οφέλη από την ένταξη στη Star Alliance
Σημαντικά οφέλη από την ένταξή της στη συμμαχία Star Alliance αναμένεται ότι θα έχει η Aegean Airlines η οποία είναι η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρία που γίνεται δεκτή στη μεγαλύτερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία.

Η τελετή που θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα επισημοποιήσει την εισδοχή της εταιρίας στο κλαμπ των ισχυρών αεροπορικών του κόσμου.

Το σημαντικότερο άμεσο οικονομικό όφελος για την αεροπορική εταιρία είναι η μείωση του κόστους προμηθειών. Δεν είναι όμως το μοναδικό, αφού ως μέλος της Star Alliance η Aegean αποκτά πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά λόγω τουρισμού αλλά και σε χώρες όπου ούτως ή άλλως υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά χάρη στη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Βόρειος Αφρική.

Η διαδικασία ένταξης της εταιρίας στη Star Alliance διήρκεσε 12 μήνες, καθώς ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία στον κόσμο αποτελείται από 26 συνολικά αερομεταφορείς (υπάρχοντα μέλη 21 και επιβεβαιωμένα μελλοντικά μέλη η Air India, η Brussels Airlines, η Continental Airlines και η TAM), προσφέροντας επιλογές σε πάνω από 1.000 προορισμούς και 176 χώρες οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω 21.000 καθημερινών πτήσεων.

Σε δύο μήνες η έγκριση της Ε.Ε. για τη συγχώνευση Aegean - OA

Εν τω μεταξύ, προχωρά η διαδικασία ελέγχου της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων των εταιριών Aegean Airlines και Olympic Air από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται ότι θα έχει δώσει την τελική έγκρισή της έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από τις αρχές της άνοιξης έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι που αφορούν στην εξαγορά των τριών εταιριών του νέου ομίλου της Οlympic Αir από την Aegean, στην ταυτόχρονη είσοδο της MIG με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Aegean και στην τελική συγχώνευση του πτητικού έργου της Aegean με την Οlympic Air.

Η έγκριση της συγχώνευσης από την ευρωπαϊκή αρχή αρκεί και δεν θα απαιτηθεί αντίστοιχη έγκριση από τις ελληνικές αρχές. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί περίοδος μεγαλύτερη των έξι μηνών. Βέβαιο είναι ότι το κοινό δίκτυο της νέας εταιρίας θα λειτουργεί πλήρως από τη θερινή περίοδο του 2011.

Η νέα εταιρία θα διαθέτει περίπου 55 αεροσκάφη, ο στόλος θα αποτελείται από δύο είδη αεροπλάνων, Airbus 320/321 και Bombardier και θα δραστηριοποιηθεί σε προορισμούς μεσαίων αποστάσεων καλύπτοντας την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σε πρώτη φάση είναι σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο επέκτασης του δικτύου σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, αφού το σχήμα δεν θα διαθέτει αεροσκάφη για τέτοια δρομολόγια, ενώ συνεργασίες θα καλύπτουν τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών τους προς τους προορισμούς αυτούς.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η συγχωνευθείσα εταιρία θα έχει μερίδιο αγοράς περίπου 25% στις πτήσεις εξωτερικού, ενώ στο εσωτερικό θα έχει δεσπόζουσα θέση αφού ο ανταγωνισμός είναι μικρός (Athens Airways, Sky Express).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v