Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Φέρνει 5 φορτία LNG-Μειώσεις τιμολογίων

Άμεσες μειώσεις τιμολογίων για τους εμπορικούς πελάτες δρομολογεί η ΔΕΗ. Εντός Ιουλίου το πρώτο φορτίο LNG, συμβάσεις για προμήθεια τεσσάρων ακόμη φορτίων. Μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή.

ΔΕΗ: Φέρνει 5 φορτία LNG-Μειώσεις τιμολογίων
Ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική ώστε να αντιμετωπίσει τις διαρροές πελατών προς εναλλακτικούς παρόχους αλλά και ενεργή διαχείριση όσον αφορά στα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής, και ειδικότερα στο φυσικό αέριο, δρομολογεί η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, επιβεβαίωσε ότι επιδιώκονται άμεσες μειώσεις της τάξης του 5% - 15% για τους εμπορικούς πελάτες.

Σημειώνεται ότι μετά την αρχική θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ περί αναμόρφωσης του συνόλου των τιμολογίων, η ΔΕΗ αναμένει την τοποθέτηση της Αρχής με συγκεκριμένη γνωμοδότηση ως προς το ύψος των μειώσεων και των αυξήσεων που ζητά, ώστε ακολούθως να θέσει το θέμα στο ΥΠΕΚΑ και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΡΑΕ θα επανέλθει το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πρώτες αναμορφώσεις τιμολογίων (μειώσεις στα τιμολόγια εμπορικών πελατών).

Πέραν της αντίδρασης όσον αφορά στην εμπορική πολιτική, η ΔΕΗ σκοπεύει επίσης να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές τιμές στη spot αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να προμηθευτεί LNG για τις ανάγκες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, τον Ιούλιο η ΔΕΗ θα παραλάβει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ έχει ήδη συνάψει συμβόλαια προμήθειας ακόμη τεσσάρων φορτίων LNG.

Εκτός των παραπάνω, η ΔΕΗ προχωρά σε νέες επενδύσεις -που αναμένεται για το 2010 να αγγίξουν το 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ-, ενώ εκκρεμεί η δημοσιοποίηση του νέου επιχειρησιακού και αναπτυξιακού πλάνου της για το διάστημα 2010 - 2015, το οποίο επρόκειτο να ανακοινωθεί σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΔΕΗ στα τέλη του περασμένου Μαΐου.


Μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι η τακτική γενική συνέλευση στις 29 Ιουνίου ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2009 που ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο παρακρατείται ο αναλογούν φόρος 10%.
 
Το καθαρό πληρωτέο στους δικαιούχους ποσό μετά την παρακράτηση του φόρου ανέρχεται σε 0,90 ευρώ/μετοχή.

Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της εταιρίας στα αρχεία του ΣΑΤ στις 5 Ιουλίου 2010 (record date). Από την 1η Ιουλίου 2010 οι μετοχές της εταιρίας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα απολήψεως επί των κερδών της χρήσης 2009.

Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει στις 9 Ιουλίου 2010 από τη Eurobank.

Μετά την περάτωση της 8ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο μέτοχος πλειοψηφίας (επαν)εξέλεξε τα πέντε (5) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, λόγω αλλαγής της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία είναι τα εξής:
1. Μπαράτσης Απόστολος - Μη ανεξάρτητο Μέλος
2. Νέλλας Γεώργιος - Ανεξάρτητο Μέλος
3. Πανέτας Κων/νος - Ανεξάρτητο Μέλος
4. Πετρόπουλος Ευάγγελος - Μη ανεξάρτητο Μέλος
5. Τσαρούχας Ιωάννης - Μη ανεξάρτητο Μέλος
Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει στις 28.6.2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v