Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Νανόπουλος: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει εξέφρασε από το βήμα της Γ.Σ. ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος. Βλέπει ευθύνες και για τις τράπεζες. Τι είπε για συγχωνεύσεις. Τα σχέδια για Ρωσία.

Ν. Νανόπουλος: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει εξέφρασε πριν από λίγο από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι η χώρα ξεκινά από χαμηλή βάση και ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη είναι μακρύς. «Τα πρώτα θετικά σημάδια υπάρχουν και εμείς στη Eurobank, στις μελέτες που κάνουμε, βλέπουμε ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι. Δεν αποκλείεται να υπάρξει θετική έκπληξη, καθώς διακρίνουμε περιθώριο υπερακόντισης των στόχων από το 2011 και μετά».
 
«Για να επιστρέψουμε όμως σε θετική τροχιά», συμπλήρωσε, «πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με συνέπεια, χωρίς παλινωδίες - αρκεί να μην υπάρξουν αυθαίρετες παρεμβάσεις που θα αναστείλουν την επιχειρηματικότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, με αρνητικές συνέπειες στις καταθέσεις -παράμετρος που οδήγησε σε αύξηση του κόστους χρήματος-, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε για «αλόγιστο ανταγωνισμό». Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η μεταρρύθμιση του εργατικού και του ασφαλιστικού, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα με στόχο να επαναφέρουμε τη χώρα στις αγορές.

Τράπεζες

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα είπε ότι αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας», χαρακτήρισε το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης «δίχτυ ασφαλείας» και «εξαιρετική» τη βοήθεια από την ΕΚΤ.

«Έχουμε όμως», είπε, «την τάση να υποβαθμίζουμε τα θετικά και να αναπαράγουμε τις ανυπόστατες φήμες, οι οποίες τις περισσότερες φορές κρύβουν σκοπιμότητα. Παρ' όλα αυτά, ο μέσος πολίτης έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με ρεαλισμό και επομένως από εμάς εξαρτάται η αντιστροφή του κλίματος».

Κλείνοντας, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι οι αγορές της Νέας Ευρώπης δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης και πως στη Eurobank στοχεύουν η συμμετοχή των εσόδων από τις εκεί θυγατρικές το 2010 να διαμορφωθεί στο 1/3 του συνόλου των εσόδων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα γίνουν ή όχι οι συγχωνεύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νανόπουλος τόνισε: «Η Eurobank είναι θωρακισμένη και ικανή να βαδίσει μόνη της. Τώρα, σε βάθος χρόνου δεν αποκλείονται οι κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στη μη διανομή μερίσματος, τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών του προτείνει να δοθεί έστω και ένα μικρό μέρισμα.

Για τις επισφάλειες, τόνισε ότι χειροτέρευσαν το α΄ τρίμηνο του 2010, λιγότερο όμως σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2009. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση το α΄ τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο είχαν ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις χορηγήσεις δανείων, είπε ότι η τράπεζα χορηγεί δάνεια, διαθέτει ρευστότητα, αλλά εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια στις δανειοδοτήσεις.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, επισήμανε ότι η αιμορραγία στις καταθέσεις οφειλόταν κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους και μετά τα μέσα Μαΐου σημειώνεται σταδιακή αποκατάσταση.


Καραμούζης: Άνευ νοήματος οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση χρέους

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ν. Καραμούζης, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχουν νόημα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. 

Όσον αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, επισήμανε πως αυτή επλήγη από τη μείωση των καταθέσεων και τη μείωση των ενεχύρων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο στις καταθέσεις παρατηρείται σταδιακή βελτίωση.

«Δεν πήγαν όλα τα κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για τις άμεσες ανάγκες τους».

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτει η τράπεζα, αυτά ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. αντιστοιχεί στις προνομιούχες μετοχές, τις οποίες πήρε το Δημόσιο κατόπιν της χρήσης κεφαλαίων από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Είπε επίσης ότι ομόλογα 3 δισ. ευρώ λήγουν τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση της έκθεσης της τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις θυγατρικές του εξωτερικού, και οι δύο υπογράμμισαν ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, που ήθελαν την καταστροφή των εν λόγω οικονομιών.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα εξετάζει να πάρει άδεια λειτουργίας τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία.

---Αποφάσεις Γ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον καθορισμό δύο ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. για την εκλογή του κ. Ευθύμιου Χριστοδούλου στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Νέοι Σύμβουλοι, αντί των αποχωρούντων κ.κ. Λάζαρου Εφραίμογλου και Αντώνη Μπίμπα, εκλέγονται οι κ.κ. Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος και Δημήτριος Θ. Παπαλεξόπουλος. Επίσης, επανεξελέγησαν τα λοιπά πρόσωπα, τα οποία είναι ήδη μέλη του σημερινού Δ.Σ. της Τράπεζας. 

Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τον ορισμό του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου κ. Δημήτριου Γεωργούτσου ως πρόσθετου μέλους του Δ.Σ..

Επιπλέον η ΓΣ αποφάσισε τη συγκρότησή του ΔΣ σε σώμα και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, ως εξής:

1. Ευθύμιος Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
2. Γεώργιος Κ. Γόντικας, Επίτιμος Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
3. ’ννα Μαρία Λουΐζα Ι. Λάτση, Αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
4. Νικόλαος Κ. Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
5. Νικόλαος Β. Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
6. Βύρων Ν. Μπαλλής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
7. Μιχάλης Η. Κολακίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
8. Νικόλαος Κ. Παυλίδης, εκτελεστικό μέλος
9. Σπύρος Ι. Λάτσης, μη εκτελεστικό μέλος
10. Φώτιος Σ. Αντωνάτος, μη εκτελεστικό μέλος
11. Περικλής Π. Πεταλάς, μη εκτελεστικό μέλος
12. Emmanuel L. Bussetil, μη εκτελεστικό μέλος
13. Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος, μη εκτελεστικό μέλος
14. Δημήτριος Θ. Παπαλεξόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος
15. Σπυρίδων Λ. Λορεντζιάδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
16. Παναγιώτης Β. Τριδήμας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
17. Δημήτριος Γεωργούτσος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, πρόσθετο μέλος.


*** Η ανακοίνωση της Eurobank για την Γ.Σ. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v